Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům: Podle mezinárodního práva lidem na moři pomoci musíte

27. červen 2019

Před několika dny informovala média o německé kapitánce Pie Klemp, které hrozí v Itálii odsouzení až k dvaceti letům vězení za nelegální pomoc migrantům ve Středozemním moři. V podobné situaci je také španělský požárník Miguel Rodán a další lidé. „Jsem si téměř jistý, že pokud se ty případy dostanou k Evropskému soudu pro lidská práva, tak Itálie prohraje, protože jsou v rozporu s mezinárodním právem,“ komentuje situaci Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Italská vláda navíc před pár dny představila nové bezpečnostní nařízení, prostřednictvím kterého mohou nevládní organizace, které s migranty zachráněnými ve Středozemním moři připlují k italským břehům, dostat pokutu až 50 tisíc euro. „Italové nejenže neplní svou povinnost zachraňovat lidi na moři a otevřít jim bezpečný přístav, ale co je horší, brání ostatním, aby lidem na moři pomáhali,“ říká Martin Rozumek a dodává, že podle mezinárodního mořského práva musí být lidem na moři v nouzi poskytnuta pomoc. „Kterýkoliv kapitán na jakékoliv lodi plující okolo situace na moři, kdy lidé potřebují pomoci, je povinen zasáhnout a dopravit je do bezpečného přístavu. Právníci už v současnosti mají podané žaloby na celou Evropskou unii, protože italská protiimigrační opatření vedou ke smrti tisíců lidí.“

Podle Agentury EU pro lidská práva v loňském roce utonulo ve Středozemním moři v průměru šest osob denně. V souvislosti s aktuální situací v Itálii už v letošním roce nejvíce migrantů směřovalo do Řecka (14 tisíc) a Španělska (10 tisíc), přičemž na Apeninský poloostrov jich připlulo jen okolo dvou tisíc. „Statistiky Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky o nově příchozích vedou Afghánci, na druhém místě jsou Maročané, kde se většinou jedná o ekonomickou migraci, a třetí jsou Syřané.“ Intenzita migrace do Evropy ale podle Rozumka od roku 2016 dramaticky klesla, téměř o 90 procent. Jen v Itálii nicméně stále čeká na vyřízení žádosti o azyl více jak sto tisíc uprchlíků.

Proč Itálie v současnosti zastává extrémně protiuprchlickou politiku? Co se děje s migranty, kterým se podaří do Itálie dostat? Kolik záchranných lodí aktuálně operuje ve Středozemním moři? Proč se právě Libye stala zemí, odkud míří afričtí migranti do Evropy, a jaká je situace v tamějších detenčních táborech? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.