Rumunská nová vlna na Ořechovce

20. únor 2009

Mezi 20. a 24. únorem máte šanci vidět to nejkvalitnější z rumunské kinematografie po roce 2000. V pražském kině Ořechovka totiž probíhá filmová přehlídka Rumunská nová vlna.

Pětidenní přehlídku pořádanou ve spolupráci s Rumunským kulturním institutem zahájí film 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny mladého režiséra Cristiana Mungiu. Včetně tohoto snímku oceněného mimo jiné Zlatou palmou z Cannes budou mít diváci možnost vidět celkem devět filmů celovečerních a pět krátkometrážních. Všechny vznikly po roce 2000, tedy v období, kdy se skomírající rumunská kinematografie vzepjala k nečekanému rozmachu. O kvalitě všech čtrnácti snímků zařazených do přehlídky svědčí i fakt, že dohromady nasbíraly 58 různých filmových ocenění na prestižních světových festivalech. Jejich společnými rysy jsou tematizace každodenních zkušeností obyčejného člověka a také důraz na autenticitu vyprávění. Pro tuto etapu rumunské kinematografie se vžilo právě označení rumunská nová vlna.

00869381.jpeg

Program festivalu je možné rozdělit do dvou hlavních skupin. První tvoří snímky odehrávající se v období Ceausescova režimu a za protikomunistické revoluce. Kromě už zmíněného zahajovacího filmu sem patří třeba Zkouška popisující totalitní justici nebo válečné drama Papír bude modrý. Ve druhé skupině najdete snímky situované do současnosti, například černá komedie Smrt pana Lazaresca, příběh dívky z dunajské delty Ryna natočený podle scénáře Marka Epsteina nebo komediální drama Výtah. Právě jeho režisér George Dorobantu bude zvláštním hostem festivalu a po projekci tohoto filmu v sobotu 21. února bude odpovídat na dotazy diváků.

00869360.jpeg

Nenechte si ujít ohlédnutí za vrcholy rumunské nové vlny, které jsou u nás podle pořadatelů představeny v takto reprezentativním vzorku vůbec poprvé. 20. až 24. února vždy od půl šesté a od osmi hodin v kině Ořechovka. Program i anotace jednotlivých snímků najdete na stránkách kina Ořechovka.

autor: Robert Candra
Spustit audio