S odbornicí o velikonočních tradicích

8. duben 2009

Všichni ti, kdož se vydali sebezpytnou čistící cestou předvelikonočního půstu, už si jásají, protože jejich několikatýdenní pouť bez mnohých požitkářských radovánek se pomalu chýlí ke konci.

Největší křesťanský svátek už klepe na vrátka a protože jeho vyvrcholí vychází na pondělí, máme v úterním Klystýru ideální příležitost udělat takovou programovou velikonoční předpřípravu. Asistovat nám při tomu bude Valburga Vavřinová, osoba na slovo o českých tradicích a zvycích jako vzatá.
Velikonoce sice stojí na významných křesťanských základech, jejich historie ale sahá až do antiky, kde najdete v oslavách jara společné znaky právě se současnými velikonocemi. Takže pokud hledáte odpověď na to, proč máme na stole pečeného beránka a malujeme se s vajíčky, nezapomeňte pečlivě poslouchat.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.