Sběr EP: Klubový underground nostalgické Annie

14. srpen 2013

Norská zpěvačka Annie zazářila před devíti lety s hity Chewing Gum a Heartbeat, které nadýchaným, electropopovým soundem předběhly svoji dobu. Velká nahrávací společnost z ní chtěla vyrobit hvězdu, Annie ale vždycky hrála hlavně podle svých pravidel a místo blyštivého světa popu ji lákal klubový underground.

Druhé studiové album Don't Stop ztratilo věčným odkládáním a spory s vydavatelem na síle, navíc přišlo v době, kdy se electropop začal rovnat Lady Gaga a Ke$ha, tedy přesný opak toho, co si pod ním představovala Annie. Po čtyřech letech se konečně vrací s novým materiálem, na EPčku The A&R se znovu dává dohromady s britským producentem Richardem X, který se výrazně podepsal na jejím vzestupu.

Letos šestatřicetiletá Anne Lilia Berge Strand má svůj osobitý pěvecký styl, který propojuje šarm dámy i éteričnost houseové divy a hlavně postrádá vyzývavou sexualitu, s níž zpěvačky v tomto žánru obvykle vedou útok na hitparády. Skladby z The A&R holdují nezastírané houseové slasti (Hold On, Invisible) nebo sahají až kamsi k eurodance 90. let (Ralph Macchio, Mixed Emotions), ale naštěstí zatím nikdy nesklouznou do tanečního populismu.

02944792.jpeg

Škoda, že Annie a Richard X zůstali jen u nostalgie, hity z jejího výtečného debutu Anniemal v sobě měly i nějaké východisko pro budoucnost. The A&R EP si tak asi nejvíce užijí fanoušci 90. let, kterým se stýská po inteligentním tanečním popu, který jim současné hvězdy jako třeba Charlie XCX či Marina & The Diamons nechtějí, nebo neumějí dát.

Annie & Richard X – The A&R EP (Pleasure Masters, 2013)

autor: Karel Veselý
Spustit audio