Schizofrenie na vlastní kůži

14. září 2010

Od pondělí 13. září můžete nahlédnout za zdi Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2. Začíná zde kulturní akce nazvaná Paralelní zkušenosti, která kromě výstavy, divadelních představení a přednášek nabízí i unikátní možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jak se cítí člověk, který trpí schizofrenií. Ve vestibulu psychiatrické kliniky je totiž umístěna speciální videoinstalace.

Zdánlivě banální situace. Máte si dojít na poštu vyzvednout doporučený dopis určený do vlastních rukou. Pokud jste zdravý člověk, zcela triviální záležitost. Pokud trpíte schizofrenií, je to zcela jinak. Alespoň na pár minut se můžete částečně vcítit do prožitků člověka, který touto nemocí trpí, díky videoinstalaci v Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2. Videoinstalaci tady můžete shlédnout od 13. do 18. září v rámci akce Paralelní zkušenosti. Více už mi o projektu řekla jedna z organizátorek Paralelních zkušeností - Radka Prošková. Tu doplňuje jedna z autorek interaktivního filmu - Klára Jakubová, která říká, že to, co zdravému člověku může připadat jako banalita, může být pro člověka trpícího schizofrenií nezvládnutelný úkol.

Projekce filmu probíhá ve speciálním projekčním boxu a je určena pro jednoho diváka. Délka tohoto interaktivního filmu je 7 až 9 minut, záleží na vaší vnímavosti a schopnosti ve správný okamžik reagovat. Jak říká Klára Jakubová, scénář filmu konzultovali jeho tvůrci s psychiatrem Janem Veverou a také se samotnými pacienty trpícími schizofrenií. Zážitek v projekčním boxu je tak skutečně velmi reálný.

Výsledek této dvouměsíční práce, tedy film Do vlastních rukou, bude po skončení projektu Paralelní zkušenosti sloužit jako výuková pomůcka pro studenty medicíny. Vy se na film můžete přijít podívat do pražské psychiatrické kliniky v Praze 2 až do soboty 18. září.

Více informací nejen o filmu, ale i o celé akci Paralelní zkušenosti, jejíž součástí projekce je, najdete na webu paralelnizkusenosti.cz. Poslechněte si také rozhovor s Radkou Proškovou a docentem Janem Veverou z pořadu Klystýr.

Spustit audio