Se7dm - ponurý svět Johna Doea

25. listopad 2009

V roce 1995 vtrhl na plátna kin kriminální thriller Davida Finchera Sedm. Skvělými hereckými výkony Brada Pitta, Morgana Freemana a Kevina Spaceyho v hlavních rolích, ale zejména svou sugestivní temnotou a agresivitou otřásl diváky i kritiky a ovlivnil řadu filmů, které vznikly po něm.

Teď se díky nakladatelství Comics Centrum českým čtenářům dostává do rukou komiks se stejným názvem. Nejde ale o pouhou adaptaci filmu pro potřeby jiného média.

V roce 2006, jedenáct let od premiéry filmu Sedm, přišlo americké komiksové nakladatelství Zenescope Entertainment s nápadem rozvinout jeho motivy formou (jak jinak) sedmi komiksových minisérií. Projekt je typickou ukázkou takzvaného transmediálního vyprávění, kdy nejde jen o převedení jednoho příběhu z původního média do jiného, ale kdy se tento příběh prostřednictvím různých médií rozrůstá o další prvky a aspekty. Vzpomeňme na trilogii Matrix bratří Wachowských, která byla doplněna sérií animovaných filmů, počítačovými hrami a rovněž komiksy, a každá jednotlivá složka tohoto multimediálního pojetí přinášela divákovi/čtenáři/hráči nové informace k pochopení fiktivního vesmíru Matrixu v jeho komplexnosti.

01042489.jpeg

Podobně i komiks Se7dm znovu nevypráví příběh sedmi smrtelných hříchů tak, jako ho známe z filmu. Autoři projektu (výtvarník David Seidman a scenárista Mike Kalvoda) se rozhodli nechat čtenáře vstoupit do hlavy Johna Doea - hlavní záporné postavy, samozvaného vykonavatele trestu na hřešících. V jednotlivých částech, tedy v Obžerství, Lakotě, Lenosti, Smilstvu, Pýše, Závisti a Vzteku vidíme věci jeho optikou. A s výjimkou Smilstva, které by bylo pro explicitní zpracování opravdu příliš silnou kávou, jsme s ním na místě jednotlivých vražd. A nejen to. Máme šanci nahlédnout i dovnitř psychopatova světa. Obzvlášť rozsáhlé jsou jeho regrese do dětství v příběhu Smilstva a Pýchy. Traumata jsou tu jako na talíři: matka, bigotní věřící a zároveň sobecká alkoholička, která syna fyzicky i psychicky týrá, Doeova raná sexualita poznamenaná děsivou náhodou, elektrošoková terapie. Věci, které jsme ve filmu vidět nemohli. A mimochodem, věděli jste, že vrahovo skutečné křestní jméno je Jonathan?

Komiksová publikace je výjimečná už svým výtvarným konceptem. Seidman a Kalvoda vytvořili řadu stránek z deníků Johna Doea, které sjednocují všech sedm příběhů. Navíc oslovili sedm různých týmů výtvarníků, takže každá část je provedena v jiném vizuálním stylu. Spektrum sahá od chladně fotorealistického po rozháraně expresivní. V téhle souvislosti stojí za zmínku i fakt, že české vydání Se7dm je prvním mimo anglicky mluvící země. Převod do češtiny byl náročný právě proto, že deníkové strany se musely znova ručně vyrobit a mnoho nápisů v kresbách muselo být odstraněno, nahrazeno obrázky a teprve přes ně byl vytvořen nový text.

01042485.jpeg

Se7dm je impozantním pokusem rozšířit přitažlivě ponurý svět, do kterého nás před čtrnácti lety dramaticky uvedl film. A na konci posledního komiksového příběhu, na poslední stránce posledního deníku Johna Doea možná zjistíte, že -

autor: Robert Candra
Spustit audio