Sharon Jones & The Dap Kings zvou do soulové euforie mimo čas

20. leden 2014

Soulová hudba konce šedesátých a začátku sedmdesátých let je tak hluboko zakořeněna v DNA moderního popu, že jsme nejspíše navěky odsouzeni k věčným replikacím a návratům tohoto soundu. A jak dokazuje popularita brit-soulu v čele s nejprodávanější zpěvačkou posledních let Adele, je to odkaz navýsost živý i čtyři a půl dekády poté. Těžko se pak divit, že pozornost médií poutá i projekt s tak dřevním zvukem, jaký mají Sharon Jones & The Dap Kings. U jejich pátého studiového alba Give the People What They Want budete mít pocit, že zlatá éra soulu a funku vlastně nikdy neskončila.

Sharon Jones & The Dap Kings se zrodili v polovině devadesátých let v Brooklynu a postavili se do čela místního soulového revivalu. Výrazně se podíleli na veleúspěšném albu Amy Winehouse Back To Black, spolupracovali s Markem Ronsonem, jejich hudba zní v několika filmech (aktuálně třeba ve Vlcích z Wall Street) a pochopitelně vydávají i autorské desky plné výbušné energie a svůdných groovů. Give the People What They Want mělo původně vyjít vloni v létě, ale plány jim zkřížila rakovina, kterou diagnostikovali u Sharon Jonesové. Po doufejme úspěšné léčbě se padesátiletá zpěvačka a její hudební skvadra vrací s deskou, která pokračuje v oživování postupů soulových hrdinů i přísném analogovému purismu. I díky němu album zní, jako kdyby k nám propadlo časovým portálem z minulosti.

Kapela na své páté desce dělá to, co slibuje v názvu – dává svým posluchačům přesně to, co chtějí. Tedy šťavnatý orchestrální soul, který se nestydí za své inspirace. Pilotní singl Stranger To My Happiness je šedesátkový Motown přes kopírák, You'll Be Lonely se může pochlubit dechovou sekcí jako z desek konkurenčního vydavatelství Stax a People Don't Get What They Deserve je velký soulový statement o sociální nerovnosti v duchu Curtise Mayfielda. Takhle by se dalo dlouho pokračovat a postupně si odškrtávat další a další položky z bohatého rejstříku odkazů na dějiny černé hudby.

To, co Sharon Jones & The Dap Kings dělají od svého debutu z roku 2002, ale není jen čisté retro – tedy v čase zaseknutá replikace už jednou slyšeného. Gramatika jejich hudby je jasně daná, k ní si ovšem můžete přičíst perfektní instrumentální výkony i silné písňové nápady. To nejpodstatnější je ale osobnost Jonesové, která silou svého hlasu i charismatem posouvá hudbu své kapely do nadčasové roviny. Pod jejím vedením je Give the People What They Want půlhodinová smršť, která vám vlije energii do žil, i kdybyste nechtěli.

03043644.jpeg

Sharon Jones & The Dap Kings - Give the People What They Want (Daptone Records, 2014)
Hodnocení: 75 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio