SIAL v Galerii Jaroslava Fragnera

14. duben 2011

V Galerii Jaroslava Fragnera v Praze probíhá výstava SIAL. Expozice mapuje celou historii Sdružení inženýrů a architektů Liberec a uvidíte zde kromě notoricky známých staveb, jako je Ještěd, i méně známé nebo nerealizované stavby SIALu.

Sdružení inženýrů a architektů Liberec, tedy SIAL, je v povědomí veřejnosti spjato zejména se stavbou hotelu a vysílače Ještěd. Na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera ale objevíte i další zajímavé, i když třeba méně známé stavby z dílny libereckých architektů.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor o SIALu s architektkou Evou Novotnou z Odpolední session

Nekonvenční návrhy staveb SIALu se ale u veřejnosti setkávaly někdy až s kritickým přijetím. Příkladem je třeba dnes již zbouraný obchodní dům Ještěd v Liberci nebo bývalý obchodní dům Máj v Praze. Jak připomíná Jakub Potůček, také vysílač Ještěd se ale zpočátku potýkal s rozporuplným přijetím.

02310562.jpeg

Obchodní středisko Ještěd, jehož autory byli rovněž příslušníci SIALu, bylo zbouráno v roce 2009. Postoje k jeho zbourání jsou dodnes různé – někteří jej chtěli zachovat, jiní byli pro zbourání. Jak říká jeden ze zakladatelů SIALu profesor Miroslav Masák, někdy je lepší stavbu úplně zbourat než ji necitlivě přestavět.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Bourání s Jiřím Suchomelem

Kromě Ještědu, Máje a třeba skokanských můstků v Harrachově uvidíte na výstavě v Galerii Jaroslava Fragnera také nerealizované projekty, jako třeba Sluneční domek v Ondřejově nebo návrhy České boudy na Sněžce. Miroslav Masák připomíná i další projekt SIALu, který nevznikl – návrh pro Divadlo na provázku v Brně.

Výstava SIALu má i zajímavý doprovodný program. 15. května se můžete zajet podívat na komentovanou prohlídku po dílech SIALu v Doksech a v České Lípě, 1. května se koná procházka po realizacích SIALu v Praze. Podrobnosti hledejte na webu Galerie Jaroslava Fragnera. Výstava probíhá až do 22. května.

Spustit audio