Silné příběhy Casiotone For The Painfully Alone

12. duben 2009

V Chicagu usazený Owen Ashworth, kterého z playlistu RW znáte spíš pod jménem Casiotone For The Painfully Alone, letos zatím nezahálí. V březnu vypustil na pulty album singlů a rarit Advance Base Battery Life a takřka vzápětí, 7. dubna vydal u Tomlabu čerstvou sbírku originálů s názvem Vs. Children.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Vs. Children je pátým regulérním albem tohohle samorostlého písničkáře. Pokračuje v linii začaté o pár desek zpátky - Casiotone For The Painfully Alone trochu ubral na lo-fi elektronických hejblatech, ke slovu se častěji dostává klavír nebo varhany. Co zůstává, je zvláštní melancholická hravost v hudbě, která často podivuhodně kontrastuje s Ashworthovým jakoby nezaujatým, polomluveným vokálním projevem. Nekomplikované, obývákově intimní skladby jsou postavené na jednoduchém, často mašinkovém beatu a mají kupodivu někdy stejně blízko (nebo daleko?) k indie hiphopu jako k tradičnímu countryfolkovému vypravěčství. Možná proto, že jádrem těchhle žánrů je promluva, sdělení, příběh. A tím nejcennějším na Vs. Children pro mě jsou - ve vší úctě k Ashworthově neokázalému muzikantství - právě texty.

00915034.jpeg

Mám z nich podobný pocit jako z povídek Raymonda Carvera. Jejich hrdiny, případně antihrdiny jsou obyčejní lidé v mezních situacích - ve střetu se zákonem, opuštěni milovanými, v očekávání dítěte, aniž by si byli jisti, že je to tak správně. Lidé ztrácející a ztracení v životě i kdesi uprostřed opuštěných plání. Lidé pálící mosty a vyrážející hledat svůj sen s balíkem ukradených peněz na zadním sedadle. Owen Ashworth má skvělý talent odpozorovat detaily všednodenních bitev bojovaných ve skrytu kuchyní a ložnic, které by mohly být prakticky kdekoliv - i ve vašem městečku, i v sousedním domě. A pravděpodobně taky jsou. Jeden příklad za všechny. Titulní postava písně Tom Justice, The Choir Boy Robber, Apprehended At Ace Hardware In Libertyville, IL je skutečně existující Tom Justice, který vykradl 26 bank s pouhým lístečkem "Tohle je přepadení!" a ujížděl z místa činů na kole, podle kterého byl nakonec poznán a dopaden v Aceově železářství v jeho rodném Libertyville.

00899097.jpeg

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Owenem Ashworthem v Odpolední session

Příběhy na Vs. Children spojuje taky motiv dětství a rodičovství. Ztracená nevinnost, za kterou se marně ohlížejí dospělí otlučení životem. Někdy otlučení tolik, že se bojí být rodiči, protože sotva zvládají kočírovat sami sebe, ale variant na věčné téma se na albu najde řada. Owen Ashworth zkrátka na své páté řadovce předkládá posluchačům neobvykle koncentrovanou a poetickou výpověď o krutém světě, navíc podanou příjemně originálním způsobem. V době, pro níž je v jistém smyslu typické spíš nezávazné nonsensové blbnutí, má Casiotone For The Painfully Alone za tohle ode mě plnou hrst bodů.

Tuto recenzi můžete brát i jako mírně předčasnou pozvánku na pražský koncert Casiotone - na strahovskou Sedmičku dorazí (s komplet doprovodnou kapelou) 6. května.

autor: Robert Candra
Spustit audio