Sociolog pozoruje vrstevníky v kyberprostoru: Generace Y bloudí v bublinách i ve vztazích

29. květen 2017

„Máme kolem sebe spoustu kamarádů, kteří každý týden přijdou a řeknou, že mají nový koníček, a jsou z toho nadšení. Za čtrnáct dní vypráví o úplně jiném koníčku. Vytvoří pouta s lidmi, pak zjistí, že jim to nevyhovuje, odejdou k něčemu jinému. Přepínají z jednoho na druhé, aniž by museli vytvářet závazky,“ říká sociolog Martin Buchtík, autor eseje nazvané Pouta bez závazků. Pokouší se v ní odhalit některé znaky Generace Y, která se vyznačuje zejména tím, že se jen těžko popisuje.

Generace Y zatím nemá svůj velký narativ, jako ho mají předchozí generace, uvažuje Buchtík ve své eseji, která vychází v novém vydání Revue Prostor, zaměřeném na vztah mladých lidí a internetu. Přesto nese některé specifické rysy – mileniálové mají například daleko volnější vztahy. Rodinné svazky do jisté míry nahradila facebooková přátelství. „Tím, že dokážeme velmi rychle měnit sociální sítě a přicházet a začínat nové vztahy, hrozí nám velké riziko. Vytváříme falešná pouta, která nám nepomáhají v době krize. Byť skoro všichni mladí lidé uvádějí, že mají někoho blízkého, komu se mohou svěřit a kdo by jim v případě problémů pomohl, stále přibývá lidí, kteří se nemají na koho obrátit. Zjistí to ale, až když mají problém,“ uvádí Buchtík.

Generaci Y zkoumá sociolog hlavně v souvislosti s prostředím kyberprostoru, který nabízí dělat staré věci novým způsobem a má svoje výhody i negativa. „Jednou z hlavních vlastností kyberprostoru je připravenost komunikovat odkudkoli a kdykoli, vede to ale také k povinnosti být neustále zastihnutelný, vybírat si maily i mimo pracovní dobu. Další věc je, že máme snadněji možnost měnit svoje sociální okolí podle nálady. To se týká třeba momentu, kdy sedím v hospodě a nudím se, tak začnu chatovat s někým jiným a dostávám se do jiného prostoru. Na internetu si taky můžu pro sebe nacházet skupiny lidí, které mi budou vyhovovat. Dřív bylo velice složité najít lidi s podobným koníčkem, dnes je to úplně triviální.“

Mobilní telefony - smartphone

Poslechněte si rozhovor se sociologem Martinem Buchtíkem, autorem eseje Pouta bez závazků, která vychází 27. 6. v novém čísle Revue Prostor. Jejími editory jsou naši kolegové Šimon Holý a Hana Biriczová.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka