Sofa Surfers živě představí novinku Blindside

30. květen 2014

Zatímco u nás před třinácti lety vítězně bodovaly kapely se svými reedicemi desek či výběry nekomplikovaných skladeb o ptácích Rosomácích nebo želvách, oni začínali s elektronickou smíchaninou trip-hopu, dubu, downtempa a lehce psychedelického rocku. Dnes mají na kontě šest desek a svou sedmou se chystají koncertně pokřtít v Praze.

Sofa Surfers, čtyřčlenná partička z rakouské Vídně se po pěti letech rozhodla znovu potěšit fanoušky. A ty české dvojnásobně. Nejnovější desku nazvanou Blindside živě představí v den jejího vydání, v pátek 26. března v Paláci Akropolis.



Sofa Surfers se už po prvním albu v roce 1997 stali velkou nadějí elektronické scény, která provětrala faldy nejen rakouským posluchačům. Debut Transit přinesl čtyřem precizním hudebníkům mezinárodní ozvěnu, která už při druhé desce Cargo rezonovala světově uznávanými hudebními televizemi. A následně jako sněhová koule vyvolala lavinu. Propojení elektronicky žánrové směsice s vizuálními efekty otevřelo Sofa Surfers další kanály k úspěchu a BBC dokonce přenášela jejich koncert konající se v Londýně. Posléze se stali útočištěm remixérů. To dokazuje deska Constructions z roku 2000 se skladbami v nových aranžích, které měli na starosti například Richard Dorfmeister, Mad Professor nebo kapela múm.

02008020.jpeg


Následně plodné období využívali Sofa Surfers k tvorbě dalších materiálů. V roce 2002 přišli s deskou Encounters a o dva roky později se See the Light, dočasným testamentem jejich hudebního brouzdání po vlnách experimentů. Prohlubování své jedinečnosti dali na čas vale a spíše se realizovali ve svých samostatných sólových projektech. Dohromady se jako Sofa Surfers potkali při tvorbě eponymní desky v roce 2005, potemnělé, odmaskované a s hostujícím hlasem nigerijského zpěváka Mania Obeyi.

02008029.jpeg

Pětiletá odmlka od posledního vydaného alba je dostatečnou dobou zrání směrem k dalším jedinečným experimentům, které jsou doménou Sofa Surfers. A netrpělivě očekávané album Blindside, které navíc rakouská sebranka představí na živo, může být dokonalou a vrcholící podobou vývoje jejich kariéry.

Sofa Surfers, pátek 26. března, Palác Akropolis.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.