Sóley: Jsem kočičí člověk

22. květen 2013

„Kočky jsou praktičtější, člověk si nemusí dělat tolik starostí, když cestuje,“ říká Sóley. Na aktuální šňůře na ni čeká nejen koncert v pražské MeetFactory, na cestě už je 5 týdnů. Začínala v indiefolkovém kolektivu Seabear, dnes má stále oblíbenější písničkářka na kontě jedno EP a dlouhohrající debut We Sink.

Skládání hudby v angličtině mi přijde jednodušší. Možná to je tím, že znám míň anglických slov. V islandštině bych ráda jednou třeba napsala knihu, skládám v ní básničky,“ vysvětluje hudebnice důvod, proč neskládá texty skladeb inspirované svými sny v mateřštině.

Na to proč se na Islandu rodí tolik talentovaných muzikantů má Sóley Stefansdóttir vlastní teorii: „Souvisí to s tím, že nás je tak málo na velkém prostoru. Každý hraje ve dvou nebo ve třech kapelách a nechce znít pokaždé stejně. My Islanďané máme hodně nezávislého ducha, chceme si všechno dělat po svém a věříme si.“

Její původní kapela Seabear, jak sama Sóley potvrdila, stále pauzíruje. Její členové se věnují dalších projektům, jako například kolega Sin Fang. Na aktuálním turné Sóley doprovází tříčlenná kapela, která se možná v dohledné době rozroste.

V rohovoru s Islanďankou jsme se dál dozvěděli, že nedávno složila hudbu pro jedno islandské loutkové představení, se kterým dokonce pojede na festival Fringe. A na závěr jsme dostali osobní hudební tip – víc si poslechnětei v rozhovoru se Sóley.

Spustit audio