Sourozenecká rivalita dělá lepší beaty. Taneční duo Bratři ve Startéru

20. září 2016

„Brácha to nerad slyší, ale na bicí hraju líp já,“ říká Ondřej Veselý, polovina dua Bratři. Je o pět minut starší než jeho dvojče Jirka, a tak si vyskakuje. Před mikrofonem se bratři Veselí navzájem pošťuchují, ale jakmile přejdou k nástrojům, disciplinovaně na sebe pokukují a dávají si signály, že se blíží katarze.

„Narodili jsme se 16. června 1987 a já jsem o pět minut starší než brácha. Což se projevuje tím, že ho biju,“ tvrdí s úsměvem Ondřej Veselý. On i bratr Jirka hrají po zavedených kapelách už přes deset let, svůj společný projekt ovšem založili teprve před rokem. „Každý působíme v jiných kapelách, ale nikdy nás nenapadlo, že bychom dělali hudbu spolu. Začalo to, když jsme spolu oba hráli na bicí v kapele Cartonnage,“ vysvětlují Bratři. Díky Cartonnage objevili také elektronickou hudbu: mezi jejich vzory patří Trentemoller, Jon Hopkins, ale i M83.

I když jsou v mnoha ohledech profíci, Jirka s Ondrou si v Bratrech museli zažít muka začínajících kapel. V klubech se na ně nikdo neohlížel, na koncerty občas nikdo nepřišel. „Na Žižkově to bylo velké dno. Byl tam jenom zvukař a moje přítelkyně,“ vzpomíná Jirka. „Jsme zvyklí hrát, i když lidi nejsou. Ten výkon musí být pořád stejný. Co kdyby tam byl někdo z Berlína?“ doplňuje ho Ondřej. Vzápětí se strhne roztržka o to, kdo z Bratrů skládá více songů, tak je raději prosíme, aby se přesunuli k nástrojům.

Poslechněte si Startér s Bratry, tanečním objevem domácí scény, který svoje klubové pecky zásadně servíruje naživo.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.