Špičkové dvojče a žánrová nezařaditelnost. Flám Focus se tentokrát zaměří na Aphex Twina

1. září 2023

Irsko-britský hudebník Richard D James alias Aphex Twin je od osmdesátých let minulého století pilířem a nepostradatelnou součástí elektronické hudby. Původně počítačový nadšenec se k hudbě dostal hned ve dvanácti letech, kdy přestavěl a kompletně modifikoval svůj první syntezátor. Tím otevřel dvířka k jeho velmi dlouhé cestě úspěchů a uznání. Od počátku své hudební kariéry nikdy nechtěl být škatulkován a řazen k specifickému žánru. 

Od hudebních snobů se nicméně dočkal nálepky tvůrce IDM (Intelligent Dance Music), s kterou nesouhlasil. V září roku 1997 prohlásil, že jí považuje za dehonestující vůči elektronickým producentům. Kewu a STEADY s ním rozhodně souhlasí a v éteru polemizují: „Jak zní DDM neboli Dumb Dance Music?“ Mnozí považují jeho hudbu za odpověď na specifickou dobu a trendy té doby. STEADY díla Aphex Twina vnímá spíše jako otázky na trendy, na které se málokdy dá odpovědět. Definuje jeho hudbu jako zážitkovou.

Žánrově nezařaditelný umělec Aphex Twin šel vždy proti proudu. Buďto prostřednictvím releasů, které byly pro minulé století netradiční – trojitá alba s třiceti tracky, nebo obecnou estetikou, jíž prezentoval osobitými vizuály. Krásným příkladem je krátkometrážní film k tracku Come To Daddy, který Kewua tězce poznamenal, nebo cover nejslavnějšího singlu Windowlicker, který utkvěl ve STEADYho paměti od raného věku.

Aphex Twin se nikdy nebránil komerčním spolupracím a remixům známých děl. Jeho hudba zazněla v reklamách na pneumatiky, německá vozidla nebo telefonních operátorů. V roce 2023 vydal i projekt 26 Mixes For Cash, který už svým názvem napovídá záměr při tvorbě daných tracků. Jeden z remixů, který nebyl vydaný, byl na skladbu od americké alt-rockové kapely Lemonheads. Jak a proč nebyl vydaný? Dozvíte se v nejnovějším Flám Focus!

Kdy se moderátorské duo Flámu poprvé setkalo s hudbou Aphex Twina? Měla by hudba být spojena s módou? A co je T69? To a mnoho více se dozvíte v nejnovější epizodě Flámu!

autoři: STEADY , Kewu
Spustit audio