Špína s Blues for the Redsun: Kamarádů se na názor radši neptáme

13. prosinec 2018

Hradby aparatury, mlha a zvukař otáčející oči v sloup z hlasitosti, která se line z beden – to je typický výjev z koncertů holešovské kapely Blues for the Redsun. Ta už osm let vzývá kult extrémně pomalých riffů a masivních zvukových stěn. Do Špíny nám přišli představit svoji novou společnou desku s postmetalovými Drom.

Stonerovým maniakům při pohledu na název Blues for the Redsun nejspíš ihned v hlavě naběhne název čtvrt století staré desky od Kyuss. Jak nám ale kapela ve studiu vysvětlila, příběh stojící za názvem je trochu jiný a poctu Kyuss za ním hledat nemusíme. Inspiraci hledají spíš u blackmetalových, sludge a doomových kapel, což jsme si ověřili i z písní, které si vybrali do playlistu pro Špínu.

Blues for the Redsun v posledních letech zakotvili v Holešově a ve Špíně nám sami potvrdili, že dát na menším městě dohromady partu lidí, která bude hrát druh hudby stojící v podstatě na okraji okrajového žánru, není úplně lehký úkol. I proto se v průběhu času jejich sestava dost měnila. To, že zaposlouchávat se do nekonečně se opakujících riffů a monotónních bicích není masová zábava, si ostatně sami uvědomují. „Kamarádů se na to, jestli se jim naše hudba líbí, radši neptám,“ směje se kytarista Adam.

Když přijde řeč na nový společný vinyl s libereckými Drom, jejichž styl je přeci jen trochu jemnější, Blues for the Redsun se shodují na tom, že za ním stojí především osobní vazby. Obě kapely si padly do oka před pár lety na společném turné a Drom později přišli s nápadem na desku. Tu nakonec vydal poměrně velký český metalový label MetalGate. I když je deska ještě docela čerstvá, Blues for the Redsun prozrazují, že brzy máme čekat další novinky.

Jak vznikl název Blues for the Redsun? Jak se podepisuje smlouva na punkovou desku? Kolik aparátů je potřeba na dobrý koncert? Poslechněte si díl Špíny s nejpomalejší českou kapelou současnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.