Star Wars speciál, epizoda IV: George Lucas je hodný

17. prosinec 2015

Poslední díl našeho Star Wars seriálu věnujeme Georgi Lucasovi – „otci ságy“. Zacílení na nejmladší publikum, to, že např. v roce 1997 nechal upravit speciální edicí originální negativy původní trilogie (a natočil tu prequelovou), z nejmilovanějšího filmaře udělalo řečeno s trochou nadsázky toho nejnenáviděnějšího. Tisíce fanoušků mu neodpustilo jedinou chybu, ani produkční záštitu nad filmy jako Ewoks: Battle for Endor nebo další bizarnosti.

Osobnost George Lucase i reflexe jeho práce je fascinujícím způsobem ambivalentní. Je to filmař, který se odjakživa toužil vymezit vůči korporátnímu filmovému byznysu a horečnatě studoval teorie komparativního religionisty a mytologa Josepha Campbella, díky nimž vymyslel jeden z nejkomplexnějších moderních mýtů. Star Wars nejenže z mytologie vychází, ale samy se jí staly.

Příběhy hlavních postav, případně stovek dalších z Expanded Universe nebo fan fikcí jsou mnohdy stejně vzrušující jako historky obklopující natáčení i produkční souvislosti. Navíc zlom, v němž se oblíbený režisér stal v některých kruzích krajně nepopulárním, má až antické parametry. Fanoušci, kteří kultu propadli natolik, že pozbyli rozlišovací schopnosti, o Georgi Lucasovi prohlašují, že jim vzal dětství a víru – zkrátka smysl života. Nařkli ho z hereze a parazitování na vlastním díle.

Čtěte také

Zásahy do filmů s každou další edicí nebo půjčování nepřiznaných nápadů odjinud (např. název republikového hlavního města – planety Coruscant, důležité zejména pro prequelovou trilogii, se objevil v roce 1991 v Thrawn Trilogy Timothyho Zahna, nikoliv v Epizodě I z roku 1999, případně ve speciální verzi Epizody VI z roku 1997, jak se uvádí v oficiálních materiálech) občas připomínají balet slona v porcelánu. Dávno předtím než se v Epizodě I objevili Gungani a masivně opovrhovaný arcimamlas Jar-Jar Binks, fanoušci i filmoví znalci zapochybovali také nad Ewoky, rozkošnými medvídky, kteří klacky a kamením udolali v Epizodě VI vyspělou Imperiální armádu.

Ewokové se ovšem neobjevili pouze v Return of the Jedi, ale také ve dvojici televizních filmů The Ewok Adventure (1984) a Ewoks: Battle for Endor (1985), které se od sci-fi kloní spíš k silně pohádkovému fantasy (mezi jinými hlavní postavy drží v jeskynním zajetí obr a antagonistka se proměňuje v havrana). Star Wars televizní tvorba je obecně dost bizarní už od roku 1978, kdy George Lucas natočil Star Wars Holiday Special, jakousi vánoční přílohu. Ačkoliv šlo o počin s oddechovou, sváteční zápletkou, vysloužila si extrémně negativní reakce. Nečekané. V posledních letech laťku Star Wars televizní tvorby pozvedají CGI animované seriály The Clone Wars (2008–2015) a v současnosti vysílaní, kvalitativně lepší Rebels (2015).

03533303.jpeg

Nakonec je ale třeba dodat možná banální pravdu, totiž že bez Lucase by žádné Star Wars nebyly. A navíc se do úvah studia Disney vrací nedávno zrušená želízka v ohni – krimiseriál Underworld a první počítačová hra ze světa Star Wars s hodnocením R 1313. Možná George Lucas zůstává spíš zlobivý kvůli mnohdy humpoláckému zacházení s vlastním „dítětem“, na rozdíl od Kathleen Kennedy, nové prezidentky Lucasfilmu, a J. J. Abramse, režiséra již velebené Epizody VII.

PŘÍRUČNÍ GEEKOPEDIE IV

Star Wars: Clone Wars
Kromě CGI seriálu Clone Wars s pilotem podle Lucasova scénáře jdoucího do kin (2008) se klonovým válkám věnoval jiný seriál se stejným názvem. V roce 2003 Genndy Tartakovsky, tvůrce kultovního seriálu Dexter’s Laboratory (1996), vytvořil „Star Wars dada“. Vrcholně stylizované výjevy s přepálenou barevností nabízely poněkud odlišný, přesto originální a zábavný pohled na Star Wars.

Star Wars: Droids
Dětský animovaný televizní seriál (1985), který sledoval osudy komické dvojice droidů R2-D2 a C3PO po přistání na planetě Tatooine během Epizody IV. Herec Anthony Daniels, který namlouvá a hraje zlatého robota C3PO, je navíc jeden z mála, který postavu mluví v příbězích mimo filmy (sám navíc nadaboval několik Star Wars příběhů jako audioknihy). Vedle Droids měla ve stejný den (7. září 1985) premiéru jiná animovaná série Ewoks.

Star Wars: Rebellion
Kromě počítačových her, románů i komiksů se Star Wars dostaly také do deskových her. Vedle tematické verze hry Monopoly vychází příští rok masivní Rebellion, která se dokonce objeví v české lokalizaci.

autor: Martin Macho Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.