Startéru dominují zpěvačky a kluci mají oči pro pláč

11. březen 2019

Do třiadvacátého kola hitparády neobjevených jsme nasadili již docela objevené Humdrum Lighthouse, po čtyřech letech se k nám vrátili Lonely Virgin Robots, kteří znějí, jako kdyby se Kalle zbláznili.

Humdrum Lighthouse. Kapela, která za pár týdnů do hitparády nebude patřit, protože okolo jejich debutu Still Life je docela rušno. Přiměřeně alternativní, přiměřeně pop, elegantní záležitost. Pražská čtyřka navazuje na to nejlepší ze současné ostrovní kytarové scény, má v sobě něco z Glass Animals, něco z Foals, dobře to šlape. Jen si k nám do hitparády už podruhé (!) nevybrali nejlepší ukázku. Glasshouse se v úvodu skvěle rozjíždí, baví nečekanými aranžemi, ale brzo se rozuteče do všech stran. Možná že je Glasshouse song z kategorie growerů. Na kolegy z Purplefox Town jsme si loni taky chvíli zvykali, nakonec to dotáhli až do finále. A tu desku si poslechněte, je v pohodě!

Lonely Virgin Robots poslali konzistentnější, ale za to urputně dlouhý track. Radio edit by šestiminutovému songu fakt nevadil. Zato ta archaická elektronika, ta zní tak staře, že bude za rok cool! Robots připomínají starou Khoibu nebo – slovy Jakuba Kaifosze – Kalle, kdyby se zbláznili. Zbláznili, rozšířili sestavu o bubeníka a klávesáka. Zastřený hlas, melancholie, romantika. Robots předběhnou dobu!

Poslechněte si poslední vydání hitparády Startér, ve které mají aktuálně převahu ženské vokály. Který z nich je nejlepší? A která skladba nás nejvíc vytáčí?

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.