Subkultury na akademické půdě. Špína listuje novou knihou Mikrofon je naše bomba

4. říjen 2018

Pankáči, skinheadi, squatteři, hardcoristi a mnozí další. Obsáhlá knížka Mikrofon je naše bomba, která vyšla letos v létě, nahlíží z akademického pohledu subkultury v postsocialistickém Česku. Pozvali jsme si proto do studia editory publikace Jana Charváta a Boba Kuříka a probrali s nimi nejen její obsah, ale i jak celé bádání probíhalo. A do toho pro Špínu netypicky zaznělo i několik skinheadských kapel.

Kniha Mikrofon je naše bomba vznikala bezmála pět let. V jednotlivých obsáhlých kapitolách pak kolektiv autorů zpracovává vybrané subkultury. My jsme se v pořadu zaměřili především na kapitoly o skinheadech a rožnovských pankáčích, protože Honza s Bobem jsou totiž zároveň i jejich autory. Probrali jsme tudíž poměrně detailně právě skinheadství, jeho odnože a Honza se rozpovídal o tom, jak a v čem se liší a hlavně co mají paradoxně společného. Dotkli jsme se i toho, jak si vůbec subkultury tykají s akademickou půdou. A jde je vůbec zkoumat, aniž by člověk nebyl v dané skupině aspoň trochu insiderem?

Promotérem v Rožnově: „Kultura je, když přijde málo lidí,“ vysvětloval pankáč Valášek zastupitelstvu

Koncert v rožnovském Vrahu

Martin Valášek založil vlastní label, založil nezávislý klub Vrah a je jednou ze zásadních postav rožnovské scény. Co ale dělá v době, kdy už Vrah neexistuje a místo něj rostou kanceláře? Je dramaturgem městské agentury, tedy zaměstnancem města. „Před pár lety bych se ptal sám sebe, jestli tohle opravdu chci dělat. Ale rád zkouším nové věci.“ Jak se dělá kultura pod Beskydami? Poslechněte si další díl našeho seriálu o lokálních promotérech. 

Samotný název odkazuje právě k již zaniklému klubu Vrah v Rožnově pod Radhoštěm. Kapely jako Complicité Candide nebo Telefon hrajeme ve Špíně často, tentokrát se nám zároveň staly odrazovým můstkem k ponoru do politických otázek, které jednotlivé skupiny řeší.  Ať už se jednalo o Rožnov a tamější pohled na odkaz Václava Havla, přetavování velkých politických témat do každodenního života, či vyrovnávání se jednotlivých subkultur s otázkou antikomunismu. Dostali jsme se tak z nedávné minulosti až do současnosti, kdy jsou subkultury komodifikovány, rozprodávány a jejich styl a obsah je rozmělňován a vyprazdňován mainstreamem. Existuje ale vůbec ještě mainstream? I takové otázky padly v aktuálním díle Špíny!

Jak moc je pro oba editory důležitá zpětná vazba od zástupců jednotlivých subkultur? Jak se ony samotné od revoluce proměnily? A jak je to vlastně s těmi skinheady? Poslechněte si Špínu rozebírající knihu Mikrofon je naše bomba ze záznamu!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Související