Sun ́alláh Ibráhím: Doufám v budoucnost

19. duben 2013

Sun ́alláh Ibráhím bývá přezdíván egyptským Kafkou. Původně se chtěl stát politickým aktivistou, nakonec je z něj spisovatel, který píše o korupci, finančních skandálech, mučení, zahraničních dluzích a sociálních problémech. Do svých textů vkládá novinové titulky, články, popisky k fotografiím, úmrtní oznámení i reklamy.

V češtině můžeme zatím číst jednu jeho novelu s názvem Komise. Sun ́alláh Ibráhím byl jedním z hlavních hostů letošního Festivalu spisovatelů Praha a my ho díky tomu mohli přivítat ve studiu RW.

S dalšími zástupci egyptského nového románu pojí Ibráhíma několik společných rysů: objektivní epika ustupuje introspekci, jeho texty jsou silně spojené se sociální realitou a popisují individuální, často autobiografickou zkušenost. Svou první knihu prý napsal ve vězení dezinfekcí místo inkoustu, s obálkou z papírových krabiček od jídla a hřbetem slepeným chlebovou střídkou. Jaký je jeho názor na současnou situaci v Egyptě? Jak došel ke své technice psaní a co ho v tomhle směru zásadně ovlivnilo? Na čem aktuálně pracuje?

Spustit audio