Tajemná Dillon balancuje mezi člověkem a strojem

17. duben 2014

Brazilská a v Berlíně dlouhodobě usazená zpěvačka a hudebnice Dominique Dillon debutovala před třemi lety kolekcí This Silence Kills, originálním počinem na hraně moderního šansonu a experimentálního techna. S jejím aktuálním druhým albem The Unknown je čím dál zřejmější, že ticho v její hudbě vůbec nezabíjí, ale právě naopak – dodává jejím křehkým baladám míchajícím klavír a elektroniku důležitý rozměr.

Dillon vydává na berlínském techno labelu BPitch Control, kterému šéfuje producentka a DJka Ellen Allien. Podobně jako její stájoví kolegové Apparat či Modeselektor se od čistě tanečních začátků posunula Dillon v posledních letech k elektronickému písničkářství, které už vlastně nemá s funkcionální hudbou do klubů nic společného. Na The Unknown tak má mnohem blíže k lidem, jako jsou James Blake či Mount Kimbie, pro které jsou elektronické beaty více prostředkem než cílem. Písničkám tak hlavně dominuje její hlas a minimalistický klavír, zatímco elektronika jen dotváří zvláštní atmosféru.

Dillon má obrovskou výhodu zajímavého hlasu, který je sice maličko soulově zastřený, ale místo krásy kudrlinek a ornamentů z něj vyzařuje spíše tajemství. Elektronický šanson zní jako dobrá škatulka – ani epická klavírní balada Matter of Time s tlumenými beaty nevyznívá čistě melancholicky či depresivně, ale má v sobě i určitou naději. Škoda jen, že Dillon shromáždila uprostřed desky několik velmi podobných a velmi pomalých skladeb (In Silence, 4ever, Into The Deep), které moc nepomáhají plynutí desky. Teprve pak přijdou krásně excentrická Don't Go nebo Nowhere, jediná skladba s výrazným tanečním rytmem.

03104060.jpeg

Co albu The Unknown trochu chybí, je větší rozmanitost materiálu – intimní písničkářství Dillon tak občas vyklouzává z pozornosti posluchače. Pokud ale jde o kontrast mezi lidskostí a technologií, nemá šestadvacetiletá Dillon aktuálně konkurenci. Přesvědčit se o tom můžeme ve neděli v smíchovské MeetFactory, kam se vrací po dvou letech.

Hodnocení: 80 %
Dillon The Unknown (BPitch Control, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.