„Témata jednotlivých čísel vymýšlíme v hospodě u piva,“ říkají vydavatelky ilustrátorského FŮD zinu

19. červen 2018

„Vydávat FŮD jako zin jsme se rozhodly proto, že vychází nepravidelně, jsou to vlastně taková naše zadní vrátka,“ popsaly v odpoledním On Airu dvě ze tří autorek ilustrátorského časopisu FŮD – Bára Müllerová a Bára Tögel. Původně měl být prý o jídle, a i když v podrobném menu najdeme i rubriky jako Ranní kafe, gastronomii se nakonec příliš nevěnuje. Jak tedy vydávání takového časopisu vypadá?

„My dvě plus Veronika Homolová jsme redakce, to neznamená, že celý časopis kreslíme, ale vybíráme umělce, jejichž příspěvek pro konkrétní číslo chceme.“ Trojice autorek spolupracovala třeba s malířkou Tarou Booth, Mattem Brinkmanem, který vychází z metalové scény, nebo brazilskou ilustrátorkou Paulou Puiupo, zabývající se sociálními tématy. Česká ilustrátorská scéna není příliš velká, proto se občas stává, že se ilustrátoři v jednotlivých číslech opakují, pokaždé ale vytvářejí díla daným číslům na míru. „Řešily jsme třeba humor v ilustraci, v minulém vydání jsme se zaměřily na temnotu v každodenní realitě a naše horší já,“ popisují Báry.

Celá redakce FŮDu studovala grafický design v Ústí nad Labem. „V Ústí spousta lidí kreslí, není tam ale skutečný ateliér ilustrace. Hlavní rozdíly mezi ústeckou a pražskou ilustrací vnímáme v tom, že Ústečtí jsou nejčastěji samouci, jejich kresba je divočejší a často temnější.“ Jak vypadá redakční schůze FŮD zinu? „Prostě si sedneme k pivu do hospody, brainstormujeme a nakonec se vždycky shodneme.“

Kde si můžete FŮD prolistovat a jak se projevuje humor v ilustraci? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.