Temná záře nad Špínou s Lezok: Už na nás nechodí ani kámoši

19. říjen 2017

Pražská blackmetalová kapela s enigmatickým názvem Lezok přišla do Špíny představit svoji část 4-way splitu s kapelami Black Aspirin, Kronstadt a Svízel. V aktuálním díle, kromě diskusí o zapomínání písniček, jaké to bylo hrát na Pravěk Festu, kdo chodí na koncerty nebo proč mají kluci rádi metalovou kapelu Ulver, jsme si poslechli i celý desetiminutový opus Zamčené místnosti na prahu smrti / Sto let oddělení.

Do studia se z celkové pětice dostavily jen instrumentální 4/5. Zpěvák Šimon totiž studuje ve Velké Británii. Podle jeho spoluhráčů to kapelu ale nijak výrazně neomezuje. Materiál, který vzniká spíš pomalejším tempem, si přepinkávají po internetu přes kanál a Šimon má čas si připravit svoje pořádně temné texty. A pak stačí jednou za rok vyrazit na miniaturní sérii koncertů. Na jednom podobném turné loni taky vznikl nápad vytvořit již zmíněný split a po roce čekání (nejen na Lezok) už se všechno pomalu, ale jistě lisuje.

Nebyla by to Špína, kdybychom od hudby a hudebního vkusu (kluci se shodnou především na Krallice, ale dost možná poprvé padlo v našem studiu jméno Liturgy) nezabrousili i do dalších aktivit členů kapely. Kolik toho mají společného s pražskou AVU, proč zkoušeli v místních ateliérech i jaké alternativní názvy, které jim vymyslel jeden z jejich bývalých členů Tomáš Mitura, neprošly, se dozvíte v aktuálním díle Špíny.

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.