Tomáš Grombíř: Vinyla nemá bariéry nebo hranice

20. únor 2014

Houpací koně, Kittchen nebo třeba Vložte kočku jsou nominovaní na hudební ceny Vinyla, jejichž snahou je reagovat na kvalitní hudební počiny, které vznikly ten rok v Česku. Organizátoři tvrdí, že cena není vázaná na jakékoliv zájmové tlaky a vlivy. Vinylu blíže představit přišel do studia jeden z koordinatorů cen Tomáš Grombíř.

Hudebních cen je v Česku mnoho – Apollo, Žebřík, Český slavík nebo Andělé. Jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco podle Tomáše Grombíře jsou Český slavík a Žebřík cenami popularity, ceny Apollo vznikly v podstatě ve stejnou dobu jako Vinyla a jejich smysl je podobný. Větší problém je podle něj s Anděly: „Mě na nich vadí to dělení na oficiální velkou scénu a tu malou alternativní scénu.“ Pořadatelé Vinyly poukazují již na samotný systém vybírání poroty: „Porota se proměňuje každý rok, každý rok se scházíme a diskutujeme nad tím, kdo v ní má být, kdo v ní už nemá být, protože z toho publicistického kolečka vypadl. Snažíme se, aby tam byli aktivní publicisté, kteří mají, co říct.“

Vyhlášení třetího ročníku cen Vinyla proběhne 26. února v brněnském klubu Fléda a naživo vystoupí Houpací koně, Never Sol a Kyklos Galaktikos. Celým večerem bude provázet Martin Tvrdý (Bonus) a Hortenzie Vzteklá (MaryC).

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.