Tomáš Palucha / Unkilled Worker Machine: 2x2=12(“)

28. červen 2013

Silver Rocket vydali dvanáctipalcový split dvou dvoučlenných kapel, který přináší dvě protikladná, ale zároveň dobře se doplňující pojetí minimalismu. Tomáš Palucha versus Unkilled Worker Machine, to je ztišená koncentrace vedle koncentrované syrovosti.

Tomáš Palucha jsou (navzdory lehce matoucímu názvu) dva chlapíci, kteří za sebou mají působení v hodně hlasitých kapelách. Jako duo se ale pouštějí úplně jiným směrem – daleko od hluku a spíš dovnitř než ven. Přiznávám, že když jsem je viděl naživo, zaboha jsem se na jejich křehkou muziku nemohl mezi lidmi vyladit a soustředit. Říkal jsem si, že tohle musí vyniknout mnohem spíš na desce než na koncertě.

A jejich minimalismus je z alba skutečně hned na první poslech osvěžující. Pár jednoduchých (ale krásných!) melodií, dvě proplétající se kytary. V jednu chvíli je podpírá šimravý beat, jinde tamburína, mihnou se klávesy, někdy si dvojice vystačí s pečlivou drobnokresbou efektů.

Záměrná askeze je rozhodně sympatická, přesto se skoro celou dobu přistihuju, že vlastně čekám, kdy skončí intra nebo odlehčené mezihry a už to přijde. Ale ono to moc nepřichází. Snad až na dvě místa, kdy ve skladbách Modročerný jazyk psů a Konvoj hezky zafunguje jemně naznačená dynamika. Tři zbylé miniatury z pěti jsou spíš skicami než skutečnými songy s vnitřním pnutím nebo vývojem.

02917877.jpeg

Přechod na druhou stranu splitu, kdy po zklidněném vybrnkávání vybouchne syrová energie Unkilled Worker Machine, je bezmála geniální. V Praze usazený Kanaďan Todd Nesbitt, známý jako lídr Wollongong nebo jako sólista Unkilled Worker, se pod tímhle jménem představuje v tandemu s bubenicí.

Jeho živelná naléhavost a existenciální tíseň ke mně promlouvá mnohem přímočařeji a přesvědčivěji. Todd chvíli deklamuje, chvíli huláká, skřípe zuby, rve za uši (a je mu to fuk), spolu s údery do bicích vytlouká hlavou démony o struhadlo kytarové zdi.

Přestože první strana vyznívá poněkud rozpačitě, jako celek split šlape. Obě kapely se svými odlišnými přístupy nakonec dobře doplňují. Není to zdaleka taková pecka jako třeba nedávný debut Kontroll, ale mezi rakeťáckými releasy má určitě své solidní místo.

02917875.jpeg

Tomáš Palucha / Unkilled Worker Machine – 12“ split (Silver Rocket, 2013)

autor: Robert Candra
Spustit audio