Transmediale 2010: King Jidáš sounds!

1. únor 2011

K začátku února v německé metropoli už neodmyslitelně patří festival umění a digitální kultury Transmediale. Existuje od roku 1988 a dává příležitost multioborovému setkávání umělců z celého světa. Hudební program, nazvaný club transmediale, letos probíhá ve dnech 31. ledna až 6. února.

Heslem přehlídky je Response:Ability neboli zodpovědnost jednotlivce vůči kulturnímu dění v éře digitálních technologií. Klíčovým tématem paralelního hudebního programu nazvaného club transmediale však letos bude „the liveness paradigm" - tedy jakési zkoumání konceptu živosti, nebo chcete-li životnosti ve světě hudby, médií a pop-kultury.

12. ročník "festivalu dobrodružné hudby a spřízněných umění" zahájila v pondělí americká legenda Morton Subotnick, jenž patří k pionýrům elektronické hudby. A jelikož club transmediale zpravidla do berlínských klubů přiváží klíčové představitele současné experimentální scény, není divu, že jednu z nejatraktivnějších součástí programu budou tvořit projekty, které rozvíjí odkaz dubstepové subkultury.

Ve čtvrtek se ve Festsaal Kreuzberg představí temný ambient Raime, DJ Hype Williams nebo producenti Pariah a Dorian Concept z Rakouska. V pátek je do klubu Berghain přichystána noc londýnského labelu Hyperdub v čele s jeho šéfem Kode9 a projekty Darkstar nebo King Midas Sound, což je nejnovější alter ego Kevina Martina (aka The Bug). Aktuální výhonky londýnského klubového undergroundu představí také Bok Bok a Girl Unit z agilního labelu Night Slugs.

02247479.jpeg

Za pozornost určitě stojí i vystoupení představitelů současného dub techna momentálně usazených v Berlíně - kanadského Scotta Monteitha vystupujícího pod přezdívkou Deadbeat a Roberta Henkeho alias Monolake. Na večeru Dance Undead se potkají projekty fascinované hudbou z hororů - švédští Black Fog, francouzští Zombie Zombie a finští K-X-P. V sobotu se bohatým programem představí objevy ze švédského festivalu Full Pull v čele s techno minimalistou Axelem Willnerem, známým jako The Field.

V dalších sekcích pak čekají na posluchače výtečná islandská cellistka Hildur Gudnadóttir, komorní vystoupení experimentálního pianisty jménem Hauschka, noisový projekt KTL či američtí hlukoví konceptualisté The Haters. V neděli pak sedmidenní maratón zakončí freejazzová úderka Full Blast, v níž se setkají Peter Brötzmann, Mario Pliakas, Michael Wertmüller a Mats Gustafsson.

Možná na některé z vás bude program působit až příliš divoce, ale jak se říkává u našich západních sousedů: Dem Kühnen hilft das Glück!

Spustit audio