Trap a hyperpop schovaný v kytarách? Page Turners rádi experimentují se zvukem

6. duben 2023

Sympatická česko-ruská pětice Page Turners má letos v plánu vydávat singly spíš než dlouhohrající album nebo EPčka. Na novinkových písních Say What You Wanna Say a I Need Some Air mísí indie kytary s ozvěnami trapu i hyperpopu. „Víc experimentujeme. Začínali jsme jako indie kytarovka, což jsme pořád, ale zároveň přidáváme víc elektroniky,“ popisuje proměnu kapely zpěvák Misha.

Donedávna ještě čtveřici Page Turners nově v sestavě doplnil pátý člen, klávesák Nikolas. „Jednou jsem s nimi jel na koncert a asi jsem se kapele zalíbil,“ vysvětluje lakonicky. Bubeník Vašek se smíchem dodává: „Nosil mi bicí, takže to je jasná vstupenka do kapely.“ Vašek je zároveň tím, kdo Page Turners zvukově posouvá právě blíž k elektronice.

Page Turners

Jinak Page Turners fungují hodně demokraticky, songy píše nejenom zpěvák Misha s Antonem, ale i basák Pavel, jako například novinku I Need Some Air, která měla premiéru 4. dubna.

„Jen kytarová sóla procpávám těžko,“ stěžuje si naoko kytarista Anton. Samotný proces vzniku písní podle bubeníka Vaška kapela nemá úplně nejrychlejší, což je i jeden z důvodů, proč se spíš než na vydání delšího releasu Page Turners soustředí na jednotlivé songy. „Vydáváme písně hned, když jsou hotové,“ shrnuje současný postup rozesmátý bubeník.

Kde vznikají písně Page Turners? A kolik jich do konce roku plánuje kapela vydat? Poslechněte si celý rozhovor i songy I Want More, Touch, I Need Some Air, Say What You Wanna Say a Ema, které zazněly živě v našem studiu!

Hudební tip

„Kdybyste neměli co poslouchat, tak třeba my s Vaškem doporučujeme Black Country, New Road, konkrétně to nový album, co vyšlo teď – Live at Bush Hall, který se nám oběma fakt hrozně moc líbí,“ říká Misha z Page Turners. Upřímně prý nečekal, že ho album, jehož vydání předcházel odchod frontmana kapely Isaaca Wooda, bude tolik bavit.

Druhým hudebním tipem od Page Turners je v Kalifornii narozený, ale v New Yorku usazený jazzový kytarista Julian Lage. „Má takový spíše pop, líp pochopitelný jazzový písničky, ale zároveň jsou tam i nějaké drsnější věci,“ dodávají.

Co česko-ruská pětice Page Turners doporučuje k poslechu? Poslechněte si celý hudební tip.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.