Trendy z české pláže: Surfaři a loňské plavky

8. srpen 2014

„Sháním nový spodek k bikinám, starý jsem ztratila cestou v metru.“ Anketa o plavkách přinesla řadu vtipných momentů a zajímavých informací o českých plážových specifikách. Většina lidí přiznala, že letos nosí minimálně rok starý model a nové plavky kupuje, jen když opravdu musí.

Zatímco holčičí plavky jsou většinou staré maximálně tři roky, kluci neměli problém přiznat až pět let staré trenýrky po bráchovi. Jejich postoj k plavkám byl taky mnohem uvolněnější a přímočařejší: „Nejlepší plavky jsou žádný. A co se mi na nich líbí? Že je všechno vidět.“ Nejhůř z ankety vyšly dámské plavky v celku a pánské slipové a elastické plavky.

03182145.jpeg

Podle průzkumu se zdá, že trendy z přehlídek a magazínů se na české pláže dostávají průměrně s dvouletým zpožděním. O to déle se pak ale udrží. Nejvíc teď frčí retro a nesmrtelný je námořnický a surfařský styl. Nosí se ale všechno možné, jak potvrzuje šéfredaktorka Fashionbook.cz Anit Nosková: „Plavková móda je teď hodně demokratická, dovolené je skoro vše, každý si vybírá hlavně podle toho, co mu sluší.“

Trendy hodila za hlavu i studentka UMPRUM Pavlína Miklasová, která letos představila vlastní značku plavek Plove. Tvrdí, že se drží hlavně vlastní intuice a plavky navrhla tak, aby se v nich sama cítila dobře. Neonové barvy spojila s neutrální šedou. Její plavky jsou na pohled výrazné, ale zároveň minimalistické a funkční. Se specifickou technologií šití si nechala poradit v české továrně, která vyrábí spodní prádlo od roku 1919. „Pořád zkoumám vlastnosti materiálů, momentálně řeším hlavně průhlednost, která je u plavek zásadní.“ Právě designérky tradiční české značky Triola zmínily zajímavý domácí trend. Češky jsou podle nich čím dál tím víc „obdařené“, a proto se výroba specializuje na větší objemy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka