Turban na studené beatové misi

7. prosinec 2013

Turban se nepohybuje pouze v prostředí optimistických klubových koláží, ale někdy se pouští i na poněkud studenější beatové mise. Euforie se však dostavuje i v rámci na první poslech ne vždy přívětivých kompozic – naposledy se o ni postaral trojlístek Joe, Logos a Egyptrixx.

Joe je svérázný pokušitel mantinelů taneční hudby, který pro své objevitelské snažení našel ideální platformy v podobě labelů Hessle Audio a Hemlock Recordings. Inovativní tracky vypouští sporadicky už nějaký ten pátek – koncem roku 2013 se mu sešla hned čtveřice skladeb v podobě dvou singlů na výše jmenovaných značkách. Joeovy na prvočinitele osekané konstrukce fungují v klubu až s podivem dobře – a každý z jeho mála tracků je unikát, jak se můžete přesvědčit třeba v Punters Step Out s groovem opilého námořníka, hrajícího na harmoniku, nebo ve Slope, který zase groove tvoří ze zvuků připomínajících prekérní zásah instalatéra s bědujícím sousedem ve vedlejším bytě.

Logos má všech pět pohromadě – to není potvrzení některé ze starých řeckých metafyzik, ale chvála producenta, který se vytrvale pohybuje kolem skupiny inovátorů z labelu Keysound a svou pozici novovlnného (ne)tanečního mentora si právě upevnil debutovou deskou Cold Mission. Logos tvoří dnes často skloňovaný Grime 2.0, který dle některých kritiků nemůže v klubu fungovat. Turban se domnívá, že jsou spíše určené pro trochu jiný druh tanečních parketů, než na jaké je i „undergroundový mainstream“ zvyklý. Jeho promyšleně chladné beaty by se kupříkladu dobře vyjímaly v nějaké prostorné ledové jeskyni.

Z jiné strany teplotního spektra se vrátil po delší odmlce torontský rezident Egyptrixx. Na druhém albu A/B Til Infinity pro Night Slugs vyhnal svou vizi starozákonního techna ještě o několik (set) stupňů Fahrenheita výš – a jeho skupenství často měnící lávová pole beatů spalují veškeré pochybnosti o tom, že i v hudbě založené na lineární posloupnosti úderů už nejsou možné žádné kreativní erupce.

03022024.png

Turban Playlist 7.12.2013:
Obey City – TP4 instrumental (LuckyMe, 2013)
DJ Paypal – Shake VIP (LuckyMe, 2013)
Slugabed – Do U C Me Tho (Ninja Tune, 2013)
Slugabed – U Right (Ninja Tune, 2013)
Untold – Sing A Love Song (Hemlock, 2013)
Joe –Punters Step Out (Hemlock, 2013)
Joe – Slope (Hessle Audio, 2013)
Logos – Swarming ft.Rabit (Keysound, 2013)
Logos – Wut It Do ft.Mumdance (Keysound, 2013)
Egyptrixx – A/B Til Infinity (Night Slugs, 2013)
Egyptrixx – Alta Civilization (Night Slugs, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.