Tvůrci hororu Polednice: Během natáčení jsme se naučili všechno

3. březen 2016

Do kin nyní vstupuje po delší době český horor. Nese název Polednice a zařadili jsme ho do seznamu českých filmů, na které se vyplatí letos na jaře zajít. Na Radio Wave ho přišli představit debutující režisér Jiří Sádek a producent Matěj Chlupáček. V rozhovoru jsme se bavili třeba o tom, do kterého zvířete se vcítila během natáčení Daniela Kolářová a kolik PET lahví vody se vypilo za první den natáčení (1020).

Natáčení Polednice bylo pro režiséra Jiřího Sádka zkušeností, při které se naučil údajně všechno. Například od kameramana Alexandra Šurkaly se naučil tomu, co znamená „herecký valčík“. Herecké výkony ve filmu Polednice jsou ostatně na vysoké úrovni. Možná za to může i spolupráce s koučem Jamesem Campem, se kterým se na place připravovala hlavní trojice hereček Aňa Geislerová, Daniela Kolářová a Karolína Lipowská. Jak se s herečkami spolupracovalo, můžete také zjistit v našem rozhovoru.

Čtěte také

Jiří Sádek vystudoval Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku, obor režie a scenáristika. Jeho krátkometrážní snímek Neříkej hop byl zařazen do programu filmových festivalů v Holandsku, Srbsku, Polsku, Itálii, Velké Británii či Japonsku. Snímek Polednice je jeho dlouhometrážním debutem.

Matěj Chlupáček režijně debutoval snímkem Bez doteku a poté jako producent filmem Michala Samira Hany, který získal Cenu české filmové kritiky za nejlepší kameru. Jeho filmy se objevily například na festivalu v Karlových Varech. Poslechněte si celý rozhovor.

03581042.jpeg
autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka