Umění minimalismu. Artová elektronika mezi startéřími novinkami v podání dua Chalapeño

22. únor 2023

Vypadá to, že ve Startéru se potkává rozsáhlý tým okolo již zaniklých ostravských kapel Places a Porcelaine People. Hned, co vypadl Marcyn (písničkář Moře dní), se do hitparády přihlásilo producentské duo Chalapeño. Jeho polovina Vasilios Chaleplis – hudebník, basník a úspěšný propagátor rodné Ostravy – s ním v druhé zmíněné kapele hrál. Na povedeném tracku dua Chalapeño nazvaném Circe navíc zpívá někdejší zpěvačka Places Eva Konečná.

„Cítím z toho artovej nádech takovýho hodně intelektuálního techínka. Hodně mě to zaujalo, tak jsem poslouchala i víc věcí z desky. Je to strašně dobře propracovaný, říká nadšeně Tereza k minimalisticky laděné novince. Moderátoři Startéru si po poslechu vzpomněli také na klasiky trip-hopového žánru Massive Attack nebo Portishead a navíc si osvěžili legendy řecké mytologie. Skladba Circe totiž pojednává o bohyni Kirké, dceři boha slunce Hélia.

Nešlo se ubránit srovnání s novinkou číslo dvě, kterou dodal zkušený producent Kounovsky. Ten má za sebou větší i menší spolupráce s výraznými jmény rapové scény (Tyler Durden, Idea, Smack), tehdy ještě pod pseudonymem Gruzo. Na aktuálním tracku Never Skip a Beat se Kounovsky vydává o něco popovějším směrem, což zajišťují hlavně vokální linky, které se minimálně Tereze trochu nepříjemně vryly pod kůži.

Chcete využít šance zahrát si po boku dalších dvou finalistů na Startér Showcasu 17. dubna v Kasárnách Karlín a nahrát skvělý videosingl? Pošlete nám svůj track na adresu starter@rozhlas.cz!

autoři: Filip Černý , Tereza Odehnalová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.