Unsound 2012 – Konec je blízko

14. říjen 2012

Nenechte se zmást názvem – desátý ročník věhlasného festivalu Unsound rozhodně není posledním – The End je „pouze“ zastřešujícím názvem letošní jubilejní edice, jejímž leitmotivem bude tentokrát především apokalyptická atmosféra v současné avantgardní hudební produkci, s čímž samozřejmě úzce souvisí i výběr interpretů, kteří v týdnu mezi 14. a 21. říjnem v Krakově vystoupí.

Kdo už má o Unsoundu alespoň nějaké povědomí, ví, že jeho organizátoři si zakládají na tom, aby nemalá část line-upu byla vždy patřičně ojedinělá. V tomto ohledu se nic nezmění ani letos – pokud se v polovině října vydáte do Krakova, opět se můžete těšit na světové koncertní premiéry a také exkluzivní kolaborace či spolupráce. Vzhledem k jubilejnímu desátému ročníku ale tentokrát dojde i na některé návraty interpretů, kteří se již v minulosti na Unsoundu představili.

Světové koncertní premiéry byly ohlášeny dvě, přičemž ta první nejspíš udělá radost nejen hudebním nadšencům. Se svou kapelou aTelecine (jejíž produkce sklízí prakticky jen samé extrémní ohlasy) totiž do Krakova ze Spojených států amerických přiletí bývalá pornoherečka Sasha Grey. Sobotní večer v prostoru Engineering Musea tak patrně bude patřit mezi jeden z nejkontroverznějších v historii festivalu vůbec. Kromě aTelecine totiž vystoupí také dvojčlenný projekt Raime (vydávající u labelu Blackest Ever Black) a Ben Frost, kterého na pódiu vůbec poprvé doprovodí hned dva bubeníci (již tradičně Shahzad Ismaily a nově také Greg Fox z brooklynských noise metalistů Liturgy). Druhou světovou premiéru letošního ročníku Unsoundu potom bude mít na svědomí dubstepový producent Mark Lawrence aka Mala, který pár hodin po vystoupení aTelecine představí svou zbrusu novou desku Mala In Cuba, a to hned s několika doprovodnými hudebníky.

02722474.jpeg

Kromě dvou zmíněných premiér ale dojde i na některé exkluzivní kolaborace – v Krakově tak letos spojí síly ve společných vystoupeních Tim Hecker a Daniel Lopatin aka Oneohtrix Point Never, ambientní legendy Lustmord a Biosphere nebo kluboví producenti Hieroglyphic Being a Ital (který vystoupil sólově na loňském ročníku festivalu). Po roce se do Krakova vrátí také Leyland James Kirby, tentokrát aby znovu oživil svůj alias V/Vm a přichystal tak návštěvníkům po svém loňském „koncertu“ s aliasem The Caretaker bezpochyby neméně výživný hudební zážitek.

Desátý Unsound přivítá také Merrisu Campbell aka Cooly G, která s živou kapelou představí letošní skvělé debutové album Playin‘ Me, vyšlé u labelu Hyperdub, a exkluzivního live setu nazvaného „Concealed“ se dočkají i fanoušci dvojčlenného projektu Demdike StareMiles Whittaker a Sean Canty vystoupí vůbec poprvé s živými nástroji, když budou ve spolupráci s cellistou Dannym Norburym doprovázeni krakovským symfonickým orchestrem. Jeho část (konkrétně smyčcový kvintet) mimochodem doprovodí v gotickém kostele svaté Kateřiny i vystoupení křehké a zasněné Julie Holter.

02692027.jpeg

Jmen z letošního programu Unsoundu, která by stálo za to zmínit, je samozřejmě daleko více, tak snad ještě pár telegrafických zastavení u několika z nich, jež by rozhodně neměla uniknout bližší pozornosti. Industriální projekt Vatican Shadow Dominicka Fernowa; italské duo Voices From The Lake, které letos nadchnulo kritiku i posluchače svým dlouhohrajícím eponymním debutem na poli ambient techna; jukeový producent Traxman; jedna z ikon současného „temno techna“ Shed neboli René Pawlowitz, který pod zmíněným aliasem vydal na konci července už třetí album, příznačně nazvané The Killer; a také britské duo Emptyset, které ve své produkci kombinuje značně pokroucené a rozglitchované techno rytmy s noisem a industriálními prvky.

Veškeré informace o letošním ročníku Unsoundu, včetně detailnějšího popisu všech vystupujících a také denního programu, který bude postupně upřesňován, je možné najít na následující adrese. Pokud máte na jubilejní desátou edici krakovského festivalu namířeno, můžete si být už teď celkem jisti, že po týdnu stráveném v Krakově nebudete chtít, aby tenhle konec skončil.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.