Uštkni ve Špíně: Každý má v sobě Vraha

15. duben 2016

Jejich hudba má daleko k okázalé tvrdosti nebo agresivitě, ale o to intenzivnější a pevnější je uvnitř. Jejich texty jsou stejně syrové jako poetické a svým přesným vystižením bolavé každodennosti vás posadí rovnou na rozpálenou asfaltku mezi mrtvolky žab. Uštkni jako zástupci rožnovské hrdě soběstačné scény kolem bývalého klubu Vrah v dubnovém vydání Špíny.

Rok poté, co Vrah ukončil činnost, jsme se Ctibem a Leňou důkladně zavzpomínali na výjimečnou scénu, která se v Rožnově přirozeně utvářela od 90. let. Vrah (a ještě před ním Garáž) byl především místem pro setkávání lidí, kteří nejsou stejní, ale přesto je něco spojuje. Lidí, kteří mají svůj vlastní náhled na věci, a jak říká Ctib, „udělají to tak, jak by to nikdo další neudělal“. Vrah sloužil jako zkušebna, koncertní sál, knihovna, galerie nebo veganská jídelna, ale vždycky šlo spíš o myšlenku než o barák. Mluvili jsme o všem možném, co bylo i co by mohlo do budoucna být. Nový prostor podobného druhu se prý sice zatím nerýsuje, ale idea místa, které by fungovalo podle jiných pravidel než většina společnosti, pořád žije. A kdoví, možná v Rožnově vznikne třeba DIY nahrávací studio.

Se Ctibem a Leňou jsme probrali každoroční Setkání svobodných duší (které bude i letos), připomněli další zásadní osobnosti místního kontrakulturního života (André Bhópal nebo Martin Valášek) a prozkoumali povahu tzv. rožnovského punku (je to zvuk, jsou to názory, je to sdílená zkušenost a přátelství, které přestálo i chvíle nebezpečí?). Nevyhnutelně došlo na impozantní výčet kapel, kterými oba přítomní prošli (to si nechte vyprávět radši přímo od nich, protože sem se to ani nevejde), a dotkli jsme se i výchovy k punku v Čechách, respektive na Valašsku.

Tuhle mimořádnou Špínu poslouchejte ušima šelem.

Playlist:
Co-Ca – Vrah (1:59, Nikt Nic Nie Wie)
Uštkni – Asfaltka, bordel, vedro (3:03, Papagájův Hlasatel Records)
Cathead – Naposled sluncem (1:32, Malarie Records)
Telefon – Něco tady nehraje (1:49, samizdat)
Kultra – Salto Mortale (2:42, samizdat)
Uštkni – Benzínoví narkomani (1:54, Papagájův Hlasatel Records)
Telefon – Pojistit (1:50, samizdat)

https://ustkni.bandcamp.com/
https://telepunk.bandcamp.com/

autoři: Robert Candra , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka