Utrpení Karla Vaše: Dokument o vrahu z povolání

27. únor 2013

V českých kinech je v těchto dnech k vidění dokument o člověku, který představoval pro mnoho lidí ztělesnění lidské bestie. Karel Vaš byl fanatický komunista, který byl známý svojí brutalitou při výsleších politických vězňů a aktivní účastí ve vykonstruovaných procesech 50. let.

Jako prokurátor a soudce zničil životy mnoha lidí, podle dostupných materiálů poslal minimálně 20 nevinných na smrt a tisíce dalších k dlouholetým trestům ve vězeních a gulazích. Neotřesitelnou víru v sovětský komunismus a správnost a oprávněnost jeho jednání v něm nikdy nic nezlomilo a v prosinci 2012 zemřel s přesvědčením, že má čisté svědomí a armáda by ho měla ještě povýšit.

Viděl někdy Karel Vaš hotový dokument Vrahem z povolání, utrpení Karla Vaše? Promítnul se film až po jeho smrti jen souhrou okolností? Jak tvůrci přemýšleli o struktuře dokumentu, proč se v něm objevuje v roli moderátora umělec David Černý? Za jakých okolností se odehrály dva nezdařené pokusy o atentát na Karla Vaše? Poslechněte si rozhovor s historikem Pavlem Palečkem.

Spustit audio