V Kavárně POTMĚ vám podají neviditelnou kávu

7. květen 2014

Zatemněný autobus, ve kterém vám kávu naservírují nevidomí. To je projekt Kavárna POTMĚ na kolech, kterou můžete v těchto dnech potkat v Praze. Speciální autobusová kavárna se poté přesune do regionů, do října ji můžete potkat v osmi městech po celé České republice.

Jaké má dnešní veřejnost povědomí o světě nevidomých? To je hlavní otázka a zároveň poselství projektu kavárny POTMĚ na kolech, jehož třetí ročník odstartoval v pondělí na pražském náměstí Míru. „Stacionární kavárnu, která bývá každý rok na Ovocném trhu, se snažíme dostávat do měst a regionů, kde takový typ kavárny být nemůže,“ říká ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip, který celou akci zaštiťuje.

„Tady půjdeme rovně, pozor dveře, pozor schod…“ říká mi po vstupu do zatemněného autobusu můj osobní nevidomý průvodce Radek. V naprosté tmě usedám ke stolu, průvodce Radek se se mnou loučí. Hned vzápětí mě přivítá podle hlasu velmi sympatická a rovněž nevidomá číšnice Katka. Ochotně mi vyjmenovává pestrou nabídku nápojů a vysvětluje, jak s věcmi na stole nakládat a hlavně jak správně používat ruce. Po vypití kávy mi bylo doporučeno dát si na odchod speciální likér, což jsem s chutí udělal.

03116541.jpeg

Naplno jsem na pár minut pocítil, jaké to je být nevidomým člověkem. Vyzkoušet si to může každý. Buď může přijít do středy 7. května na vinohradské Náměstí Míru, nebo má potom možnost v osmi regionálních městech, ve kterých bude autobus až do letošního října zastavovat. A jak konkrétně návštěvník Světlušce přispěje? „Lidé přispějí tím, že zaplatí vstupné 140 korun, získávají za to kávu a hrníček. Vybrané peníze jdou na sbírku Světluška. Minulý rok jsme vybrali okolo 750 tisíc korun. Letos bychom chtěli dosáhnout milionové hranice.“

Více informací o celé akci najdete na adrese www.svetluska.net.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.