Velikonoční WavetroniQ v akustickém kroji!

Druhé dubnové vydání WavetroniQu tentokrát výjimečně ponechá elektroniku na druhé koleji a poskytne větší prostor instrumentální produkci. Rubrika 3in1 totiž představí skvělou desku Garetha Dicksona pojmenovanou Quite A Way Away, která vyšla na začátku února u původně striktně elektronického labelu 12k.

Skotský zpěvák a hráč na kytaru na ní posluchači v osmi skladbách předkládá svou intimní, melancholickou zpověď v podobě minimalistického, zasněného písničkaření, jež umí být na jedné straně křehké a tiché, ale v některých pasážích i náležitě vygradované. Ani na chvíli však neztrácí nic ze své originality a upřímnosti. Dicksonův specifický skladatelský přístup a využívání některých známých motivů ze zcela jiného hudebního světa (začátek Get Together coby jasná reminiscence hitu Rose Rouge od St. Germain, případně věta „This Is The Kiss“ ze stejnojmenné skladby, která použitou dikcí nápadně připomíná „This Is The End“ ze slavné The End od The Doors) jen podtrhuje fakt, že ač „pouze“ odzpívané a zahrané na kytaru, je ze své podstaty album Quite A Way Away daleko mnohovrstevnatějším dílem, které je navíc opravdu radost poslouchat.

02599738.jpeg

I zbylý čas mezi pondělní devátou a desátou hodinou večerní bude méně elektronický, než je obvyklé. Zazní i další releasy labelu 12k (který v roce 1997 založil Taylor Deuprée) vyšlé v posledních měsících nebo třeba tvorba Maxe Richtera, jenž Garetha Dicksona požádal o nahrání kytarových partů na jeden z filmových soundtracků, kterým se v posledních letech věnuje více než vydávání vlastních studiových alb. A možná dojde i na některé akustické/instrumentální verze známých elektronických skladeb.

Playlist:
Kane Ikin – Contrail [Contrail] /12k, 2011/
John Zorn – Prelude 1: The Middle Pillar [The Gnostic Preludes] /Tzadik, 2012/
Carlos Paredes – António Marinheiro (Tema Da Peça) [Movimento Perpétuo] /EMI Columbia, 1971/
Oren Ambarchi – Salt [Audience Of One] /Touch, 2012/
Fourcolor – Frosted Mint [As Pleat] /12k, 2011/
James Devane – Rhubarb On Acoustic Guitar [-] /self released, 2007/

Rubrika 3in1:
Gareth Dickson – Quite A Way Away /12k, 2012/
Get Together
Quite A Way Away
This Is The Kiss

Max Richter – Tenderly The Light [Perfect Sense OST] /Metropolis Movie Music Ltd., 2011/
Illuha – Kie [Shizuku] /12k, 2011/
Benjamin Damage & Doc Daneeka – Halo [They!Live] /Fifty Weapons, 2012/

Spustit audio