Věra Čáslavská v dokumentu Olgy Sommerové

3. květen 2012

„Věra mi nejdříve zavolala s tím, že by chtěla natočit filmové rekviem s hudbou Ennia Moriconeho...“ řekla nám v rozhovoru Olga Sommerová.

Z téměř 3 let následující intenzivní spolupráce vznikl dokument Věra 68, který mapuje celou dosavadní životní dráhu nejúspěšnější československé gymnastky. Příběh ženy, která díky svým schopnostem a talentu dosáhla obrovských sportovních úspěchů, ale kvůli nešťastným politickým a rodinným souvislostem si ve druhé půli svého života prošla peklem.

Za svůj odpor vůči okupaci Československa v roce 1968 aza neodvolaný podpis petice 2000 slov byla na začátku 70. let vyloučená z tělovýchovné jednoty. Léta zavržení pak těsně před revolucí následoval rozvod. Na začátku 90. let Věru Čáslavskou pozval k práci v prezidentské kanceláři Václav Havel. Roky nové aktivity a nadšení ale nečekaně protnula tragická rodinná událost, při které syn Martin neúmyslně způsobil smrt svého otce, bývalého manžela Věry Čáslavské, Josefa Odložila.

Věra Čáslavská oslavila na včerejší premiéře dokumentu Věra 68 ve velkém stylu své 70. narozeniny. Ptali jsme se mimo jiné na to, jaké bylo první setkání Olgy s Věrou při natáčení portrétu do série GEN v polovině 90. letech a jaká byla jejich spolupráce na aktuálním dokumentu.

Spustit audio