Veronika Ruppert doporučuje: Staré časáky, pejsky a vlažné kafe

2. říjen 2015

Mám vám dát tipy, co byste měli dělat. Ve smyslu, na co byste měli koukat, co číst, co poslouchat a tak podobně. V podstatě ještě prodloužit dobu, kterou dneska strávíte online. Upřímně, sama mám čtení, koukání a poslouchání všude tolik, že to spíš dlouhodobě nestíhám a víc než další tipy a linky řeším, jak si to nějak uspořádat a nezbláznit se z toho.

Takže moje tipy jsou trochu jako rady od Haliny: jak přežít stresující den plný práce, u které musíte být pořád online.

1. Horké kafe nebrat. Aspoň ne k práci na počítači. Když do něj sáhnete místo do oříšků, je to hodně nepříjemné a může to skončit přesunem kafe z hrnku do klávesnice. Když máte kafe příjemně teplé, sáhnout do něj je naopak zajímavé překvápko, které pobaví.

via GIPHY

2. Splendid Isolation. Jasně že písnička už dneska není jen hudba, ale i vizuál, video a všechny komenty pod ním, že si o ní můžete průběžně při poslechu číst atd. Občas je ale opravdu příjemné všechny ostatní kanály vypnout, nechat si jen zvuk a dát mu všechnu pozornost. Někdy to změní spoustu věcí. Use in controlled environment only, ideální na doma. V práci si budou myslet, že jste blázen, a v kavárně můžou být reakce ještě výraznější. Každopádně je to fajn.

via GIPHY

3. Uleželé jsou nejlepší. Číst staré časopisy je často mnohem zajímavější než listovat těmi současnými. Jsou pro mě inspirativní v mnoha směrech, baví mě jejich patina, starý jazyk a grafika, způsob, jak se dělala věcem reklama. Co bylo relevantním tématem, jaké osobnosti byly vyzvedávané jako vzor a proč a co se od koho očekávalo. Je zajímavé číst argumentaci na obhajobu věcí, které jsou dnes úplně samozřejmé, například obhajobu volebního práva nebo intelektuální kariéry žen. Tenhle konkrétní měsíčník Lada z roku 1908 je navíc kouzelný tím, že někomu stálo za to posbírat (a nezmačkat a neumazat) celý ročník a dát si ho svázat do knižní vazby. Takový časopis bych jednou chtěla dělat, aby stál za vazbu a čtení i za deset, padesát a víc let.

via GIPHY

4. Mazlící terapie. Funguje vždycky a oboustranně, jako antistres, antidepresivum nebo jenom tak kdykoliv. Časový limit neexistuje, vystřízlivění a přechod zpátky do reality zajistí odchlupování oblečení. Ať už jste na psy, nebo na kočky, nejvíc mazlení potřebují ti z útulků. A proto teď přichází jediné linky z celého článku, na organizaci Dog Point, která jako spousta dalších pomáhá opuštěným a týraným psům. Když už se rozhodnete, že chcete koupit konkrétní rasu a štěňátko, u kterého budete první majitel, neshánějte psa podle nejnižší ceny. Tím jen podporujete zneužívání psů v množírnách, které je u nás bohužel hodně rozšířené, zvlášť u některých plemen, jako například francouzského buldočka.

via GIPHY

5. Digital is the new black. Po x letech už si zase můžete pustit Radio Wave z rádia. Není to proto, že bychom dostali zpátky prostor na FM, ale díky vývoji technologií. Digitální rádia budou asi za pár let vypadat hodně jinak a budou mít spoustu dalších funkcí. Teď stojí pár stovek, jsou víceméně monofunkční a vypadají nejčastěji jako starý tranďák, co má babička na chatě. Je zábavné sledovat, jak se design digitálních rádií v drtivé většině snaží vypadat hodně retro nebo aspoň roztomile, asi aby to změkčilo tu digitální novost a lidi se je nebáli koupit a vyzkoušet. Každopádně fungují skvěle a mají jednoznačně lepší zvuk, než když si Radio Wave venku, na cestách nebo při mytí nádobí pustíte z telefonu.

via GIPHY

Spustit audio