Vesmír jako hranice... Star Trek je zpět!

3. květen 2009

Od 60. let tvoří nedílnou součást popkultury fenomén jménem Star Trek. Mohlo se zdát, že kultovní série je v současnosti definitivně mrtvá, ale opak je pravdou. Její restart v podání J. J. Abramse staví na hlavu skeptické předpoklady a přináší hutnou a technicky strhující podívanou pro většinového diváka i vášnivého fandu série.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Vesmír a jeho hranice... zaklínací formule, která po desetiletí otevírá brány do světa Star Trek, jedné z nejrozsáhlejších ság všech dob. Od 60. let provází tento sci-fi fenomén světovou popkulturu. Zdálo se, že 21. století pro něj bude znamenat konečnou a žádná další dobrodružství se konat nebudou. Jenže móda restartů neminula ani posádku kapitána Jamese Kirka. Ke kormidlu nové verze se postavil muž z nejpovolanějších, seriálový specialista a vynalézavý režisér J. J. Abrams. A tak se vesmírná loď Enterprise opět může vydat tam, kam se ještě nikdo jiný neodvážil.

00908929.jpeg

Abramsův film potvrzuje dojem, který vytvořily už dravé trailery. Hraje se podle nejmodernějších trendů - kamera vtažená do děje, klipově svižný střih, dech beroucí efekty a pokud možno civilně pojaté postavy, které mohou imponovat mainstreamovému publiku. Nový Star Trek odhazuje svou dřívější výlučnost a uzavřenost, žánrově se otevírá světu. Tvůrci využili šance vytvářet postavy od začátku a původní předlohy značně zdramatizovali. Před očima diváka se rodí sympatické charaktery snadné k pochopení, přitom problematické, aby měly dostatečný potenciál k dalšímu vývoji. Sázka na mladé herce vyšla - dravé, charismatické a vtipné, takové je nové osazenstvo vesmírného dobrodružství.

00908933.jpeg

Příběh se drží tradice, staví na jednoduchém motivu pomsty a přátelství, obsahuje nostalgické odkazy pro znalce a zároveň dostatečný prostor pro ty, kteří se ve Star Treku neorientují. Přímočaré a úderné science fiction, jen trochu zamotané motivem cestování v čase a alternativních realit, naivita nízkých žánrů zkrocená do nakažlivého koktejlu - přesně to se od Star Treku očekává a přesně to nabízí. Scénář občas zabředá do poněkud jalových dialogů, ale po většinu času drží nohu na plynu a žene děj kupředu výpravnou akcí, podařeným humorem i napětím mezi postavami, které si teprve pracně vymezují svá místa ve světě. Nedá se mu toho vytknout mnoho - slib, že bude hledět jak na oddané fandy, tak na naprosté nováčky, dodržuje bezezbytku.

00908934.jpeg

Abrams přichází po delším čase s vysokorozpočtovým akčním sci-fi, které vyrazí dech svým provedením a rozhodně nepobouří prostoduchostí. Autoři si nenechávají utéct příležitost mezi prsty a poctivě budují mýtus od základů, včetně krystalicky čisté estetiky vizuálu. Využívají osvědčených ingrediencí, dovedně je kombinují podle moderních formulek. Nezpronevěřují se ani legendárnímu předobrazu, ani mainstreamovému vkusu.
Star Trek vyzařuje sebevědomou gloriolu filmu, který je předurčený uspět a znovu založit kult posádky vesmírné lodi Enterprise. Baví první signální, ale zároveň upoutá svou těžko definovatelnou klukovskou poetikou dobrodružství v nekonečném vesmíru. Vzato měřítky středního proudu - skutečně mistrovský kus.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio