Vidět je fajn, ale jsou i lepší věci

10. červen 2020

Zuzana a Ivana si tentokrát do studia, které pro ně znamená svět, pozvaly nevidomého sportovce a podnikatele Marka. Nerozebírali ale nic menšího než to, jaký je život nevidomého.

Zuzanu a Ivanu zajímalo doptat se Marka na to, na co je normálně trapné se ptát. Jestli nevidí vůbec nic, nebo třeba jen obrysy, jak si vybírá oblečení nebo jak se dostat na kýženou adresu v prostředí, které nezná. Moderátorky zjistily, že Marek má na všechno nějakou vychytávku – vidí obrysy zhruba na metr dopředu a co nevidí, to prý vidět nepotřebuje.

Oblečení si vybírá vždy s nějakou dívkou, které věří a která mu poradí zaručené kombinace, u kterých se nesplete ani takzvaně poslepu. U nové přítelkyně má ještě zvyk vzít ji hned do zahraničí, aby zjistil, jak bude zvládat krizové situace. Na schůzku na neznámém místě si Marek bere taxík, jinak má ale cesty prošlapané a naučené nazpaměť – ne náhodou má přezdívku IDOS.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste si dřív mysleli, že nevidomí lidé automaticky hrají funky jako Stevie Wonder? Pusťte si aktuální díl Buchet a uvědomíte, že nejste sami, kdo trpí ohledně nevidomých stereotypy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.