Vincenc Vingler – ryby, ptáci, opice v Trojském zámku

11. duben 2012

Sochař Vincenc Vingler stál po celý svůj život tak trochu mimo jakékoliv umělecké trendy. Bylo to proto, že se věnoval výhradně sochám zvířat. Nahlédnout do zoomorfního světa Vincence Vinglera můžete až do listopadu v Galerii hlavního města Prahy – v prostorách Trojského zámku.

Ryby, ptáci, opice, antilopy, koně. Sály Trojského zámku se zaplnily všemožnými bronzovými, dřevěnými a keramickými zvířaty. Sochař Vincenc Vingler se ve své tvorbě zaměřil takřka výhradně na plastiky zvířat. Jak vysvětluje kurátorka výstavy Olga Malá, láska a obdiv k přírodě provázely Vinglera celým životem.
„Již na škole se zajímal hlavně o zvířata. Studoval zoologii, zajímal se o další přírodopisná studia a svět přírody ho fascinoval. Nebyl ochoten se od světa zvířat zcela odklonit a ponořit se čistě do světa umění.“

Na výstavě uvidíte nejstarší Vinglerovy plastiky – například Antilopu z roku 1946 nebo sochu Jeřába, která se objevila v českém pavilonu na světové výstavě EXPO58 v Bruselu. Nechybí zde ale ani existenciálně laděný cyklus Corrida z posledních let sochařova života. Od realistických soch ze 40. a 50. let se Vingler v 60. letech přesunul směrem k větší abstrakci a tvarovému minimalismu. Ten je dobře patrný například na nadčasové plastice Exotická ryba. Do úplné abstrakce se ale sochař cíleně a záměrně nikdy nepouštěl.

02601804.jpeg

Sochy Vincence Vinglera i s odstupem desítek let působí elegantně a nadčasově. I když se Vinglerův rukopis během let nijak výrazněji neproměnil, jeho dílo rozhodně nepůsobí jednotvárně ani starosvětsky. Naopak – například současný design by z mnohých děl dodnes mohl úspěšně těžit.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.