Víš vůbec, kdo jsi? Na existenciální otázky odpovídá Billie Eilish, Dora Jar a taky Rapsody

22. květen 2024

Britská rapperka Shygirl vydává nový singl a teasuje remixové EP. Po třech letech se vrací kanadský rapper Cadence Weapon, nové album simuluje přetížení internetem. Americká rapperka Rapsody si taky dala na čas, po pěti letech vydává album, které mapuje cestu za větší sebejistotou. Podobné téma rozebírá singl She Loves Me od zpěvačky Dora Jar. Sebejistě působí i nové album hvězdné zpěvačky Billie Eilish, ze kterého do naší novinkové rotace putuje track Lunch. Back In My Bag!

Shygirl - Encore ft. Danny L Harle
Credits: Blane Muise, Danny L Harle
Label: Because Music Ltd.
Album: Club Shy (Rmx) EP

Britská rapperka Shygirl vydala letos v únoru nové EPčko Club Shy a přesně po čtyřech měsících ho doplní ještě remixová verze. Na ní si vzali tracky do parády třeba producenti VTSS nebo Fedde Le Grand. Na EPčku bude i jedna nová skladba, kterou Shygirl vypouští s předstihem. Natočila ji s Dannym L. Harlem z dnes už nefunkčního labelu PC Music a jmenuje se Encore. Shygirl v tracku mluví o jednoduchém scénáři večera, který začíná v klubu a končí – jako přídavek – v její posteli. Shygirl novinkou také upozorňuje na turné s Charli XCX a Troyem Sivanem, na které vyráží letos na podzim.

Dora Jar - She Loves Me
Credits: Dora Jarkowski, Ralph Castelli
Label: self-released
Album: She Loves Me single

Dora Jar je hudebnice ze Severní Karolíny. Zatím vydala jen dvě EPčka a několik singlů, ale už se stihla dostat do seznamu nejvýraznějších talentů současnosti, které sestavily magazíny Vogue nebo Alternative Press. Předskakovala The 1975 a Billie Eilish. Teď vydává nový singl She Loves Me, který ale není moc lovesongem, spíše vyznáním sobě samé. „Píseň je oslavou holky, kterou bych chtěla být,“ říká Dora Jar a zpívá o svých dvou já, které jsou diametrálně odlišné – to na veřejnosti a to v soukromí, ale přesto spolu úspěšně koexistují. Dora Jar nedávno podepsala smlouvu u velké nahrávací společnosti a remixovala singl od kolegyně Ashnikko.

Rapsody - Back In My Bag
Credits: Ebo Taylor, Marlanna Evans, Omar Walker
Label: Roc Nation Records
Album: Please Don’t Cry

Americká rapperka Rapsody vydala studiové album naposledy v roce 2019, teď se hudebnice třikrát nominovaná na Grammy vrací s novinkou Please Don't Cry. Vzkaz z názvu alba je věnovaný jí samotné a album mapuje její cestu za větší sebejistotou. „Jediná cesta ven je dovnitř. Víš vůbec kdo jsi?“ otevírá desku kryptický vzkaz pronesený herečkou Phylicia Rashad. Větší smysl začne dávat až ve spojení s tématy tracků. Hosty na albu jsou třeba Erykah Badu, Lil Wayne a Baby Tate. Ve skladbě Back In My Bag, kterou si vybíráme do playlistu, je Rapsody sólo a o beat se postaral atlantský producent Major Seven, jenž spolupracoval s Futurem nebo Rickem Rossem.

Billie Eilish - Lunch
Credits: Billie Eilish O'Connell, Finneas O'Connell
Label: Interscope
Album: Hit Me Hard And Soft

Billie Eilish bez velkých oznamovaček, teaserů a poprasku okolo singlů vydala nové album Hit Me Hard And Soft. Třetí deska americké hudebnice a bývalé teenage hvězdy se zvukově drží na prozkoumaném území svých dvou předchůdkyní. Tu slyšíme charakteristicky šeptaný zpěv a přidrzlé beaty, tu opulentní smyčcové party v dojemných baladách. Do vysílání nasazujeme asi nejprobíranější song Lunch, ke kterému aktuálně vychází také klip. Eilish se krátce před vydáním desky v rozhovoru pro Rolling Stone přihlásila ke queer identitě a skladba se velmi ilustrativně věnuje její touze prožít sexuální dobrodružství s ženou.

Cadence Weapon - Shadowbanned ft. Myst Milano
Credits: Jayda Kovachik-Nedd, Roland Pemberton, Taylor Dexter, Wesley Singerman
Label: MNRK Music Group
Album: Rollercoaster

Kanadský rapper Cadence Weapon na novém albu Rollercoaster simuluje smyslové přetížení internetem. Od vydání předešlé desky Parallel World uplynuly tři roky, získal za něj domácí hudební cenu Polaris. Od té doby se Cadence Weapon vrátil ke svým básnickým kořenům, napsal knihu a hlavně připravil zmíněnou dlouhohrající nahrávku, na níž propojuje socio-politické komentáře, bouřlivý rap, humor a popovou smyslnost. „Bývalé utopické hřiště internetu se proměnilo v kapitalistické smetiště,“ komentuje frustrovaně Cadence Weapon. Tato frustrace je cítit napříč celým albem, které stojí na pomezí hyperpopu a tvrdého alternativního rapu. Z alba jsme vybrali track Shadowbanned, kde hostuje rapperka Myst Milano.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.