Vítěz Oscara je nekoukatelný. Podle kritiků filmové ceny vyhrály streamovací služby

26. duben 2021

Letošní ceny filmové akademie Oscar se ohlížely za pandemickým rokem 2020, který poznamenal i filmový průmysl. Nejen za vítězným filmem, ale i za významem Oscarů pro Netflix a další streamovací služby se ohlíží filmoví publicisté Jindřiška Bláhová a Ondřej Pavlík.

„Pro mě je to nesnesitelný film,“ říká o letošním vítězném snímku Země nomádů Jindřiška. „Já tam vidím dědictví italského neorealismu nebo filmů Terrence Malicka,“ oponuje jí Ondřej.

Čtěte také

S oběma kritiky jsme se ale zamýšleli i nad širšími souvislostmi Cen Akademie v současném Hollywoodu. Konkrétně nad rostoucím vlivem streamovacích služeb, které letos měly na Oscarech velké zastoupení, nebo nad tématem žen a menšin v Hollywoodu.

„Představa, že Hollywood je nějaká soutěž o nejlepší film a že se Hollywood prostřednictvím Oscarů nesnaží komunikovat nějaký obraz o sobě, je nemyslitelná,“ je přesvědčená Jindřiška.

Více o kvalitách letošních oscarových filmů, o významu streamovacích služeb a o ženách a menšinách v Hollywoodu si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka