Vousatá inspirace Jarvise Cockera

18. květen 2009

V pondělí 18. května vychází druhé sólové album britského zpěváka Jarvise Cockera, kterého proslavilo hlavně angažmá v britpopových Pulp. Jeho Further Complications dostalo bez váhání post Desky týdne. Proč, to se průběžně dozvíte od recenzentů v pravidelné rubrice.

Jarvis Cocker není ani náhodou v hudbě žádným nováčkem, ostatně už mu táhne bezmála na padesátku. Od konce sedmdesátých let byl mozkem a hlasem skupiny Pulp, kterou založil jako patnáctiletý původně pod názvem Arabacus Pulp. Jejich raná alba It, Freaks a Separation se sice nesetkala s velkou odezvou, ale následující His´n´Hers z roku 1994 už v žebříčcích zamířilo výš. S nejvydařenějšími deskami Different Class a This Is Hardcore, které se ve druhé polovině devadesátých let v UK Album Chart usadily na příčce nejvyšší, se pak z Jarvise Cockera stal jeden z hybatelů tehdy masivní britpopové vlny. Sedmé a poslední album We Love Life ze začátku nového milénia už bylo spíš labutí písní kdysi důležité kapely, která je od té doby oficiálně u ledu. Cocker se poté na čas usadil na výminku v Paříži a jen příležitostně psal hudbu pro jiné interprety.

00922884.png

Kouzlo Jarvise Cockera spočívá do velké míry v tom, že v rokenrolovém světě plném machistického pózérství byl vždycky velice jiný. Svým sofistikovaným, až lehce zženštilým výrazem, obřími brýlemi, ošoupaným sakem a bystrými glosami tvořil protipól klišovitých bandleaderů. O to překvapivější byla jeho stylizace v post-pulpovské elektro-gotické bokovce Relaxed Muscle. Cocker a jeho spolupracovník Jason Buckle stvořili kriminálnická alter-ega opilců a domácích násilníků. Vystupovali v převlecích a pod smyšlenými jmény, na pódiu chroupali skleničky vyrobené z cukru a prokopávali stěny z balzového dřeva a taky při té legraci stihli v roce 2003 vydat desku A Heavy Nite With...

00922895.jpeg

Po dalších drobných melouších (třeba na soundtracku k Harrymu Potterovi) se nakonec Cockerovi opět zastesklo po světle ramp a v roce 2006 se vrátil - už zase jako Jarvis Cocker - se sólovou deskou s lakonickým názvem Jarvis. Pomáhali mu s ní hlavně bývalí spoluhráči z Pulp, a přestože nepatří mezi nejzásadnější počiny brýlatého antihrdiny, sklidila slušná hodnocení. Loni se v Chicagu setkal s mistrem ostře nabroušeného zvuku Stevem Albinim, slovo dalo slovo a zdánlivě nepravděpodobná spolupráce přinesla ovoce v podobě čerstvé placky Further Complications. Nehudební poznámka na okraj - pokud vás překvapí stejně nepravděpodobný plnovous, který pokrývá Cockerovu tvář na obalu, vězte, že si ho nechal narůst při své výpravě na Severní pól. Zajímavý způsob jak načerpat inspiraci, že?

00922879.jpeg
autor: Robert Candra
Spustit audio