VR/NOBODY se nakonec na Eurosonicu neztratili

12. únor 2016

V pátek 15. ledna ve 4 ráno vyrazili vítězové Czechingu 2015 VR/NOBODY směr Groningen. Večer je čekalo vystoupení na největším evropském showcasovém festivalu. I přes jeden zapomenutý adaptér se vystoupení vydařilo, i přes jedno malé noční bloudění městem se na festivalu neztratili. I když konkurence byla veliká, zařadilo se české duo mezi ty progresivnější projekty. O VR/NOBODY jsme dobře věděli, že umí připravit skvělý koncert. Na Eurosonic se vypravili se zkušeným producentem a saxofonistou Radimem, známým z kapely Champion Sound, který jim pomáhal s přípravami a na koncertě hostoval.

Jaké byly dojmy a očekávání VR/NOBODY a jaké to je hrát na velkém rušném showcasu, kde publikum chvíli nepostojí, si můžete přečíst v rozhovoru níže nebo si poslechněte záznam celého pořadu Best of Czeching 2015.

Jak probíhaly přípravy na vystoupení?
Vašek: Měli jsme s Radimem dvě zkoušky, u Kuby jsme si postavili celý set up, normálně jsme odehráli celý koncert a říkali jsme si, co kde zlepšit, co prohodit, a dolaďovali jsme celý ten setlist.
Jakub: Nebyly za tím žádné velké přípravy, že bychom se s tím nějak stresovali. Nesnažili jsme se tam na sílu nacpat něco, co normálně neděláme. Samozřejmě jsme to vylepšili o spoustu věcí. Ten set byl asi náš nejpovedenější, byl energický, šlapalo to, dělo se tam spoustu věcí živě. Každý věděl, co je jeho úloha. Stačilo dvakrát si to zahrát a bavilo nás to takhle víc než to drtit minutu po minutě.

 

VR/NOBODY prefoto: Flash Faker

Posted by Scéna s Mary C on Monday, January 25, 2016


Co cesta? Jeli jste dodávkou. Bylo to náročné?
Jakub: Vyráželi jsme ve 4 ráno. Polovinu cesty sněžilo. Řidič z toho byl trochu na prášky. Dodávka spala, my s Vaškem jsme spát nemohli. Já jsem ani nešel spát před tím, než jsme vyráželi. Takže náročný. Ale potom co se kluci probudili, tak už byla sranda.

Jak to probíhalo na místě? Eurosonic je z pohledu návštěvníka velmi dobře organizovaný. Jaká byla vaše zkušenost?
Vašek: Když jsme přijeli na místo, tak nám nejdřív spadla brada, co se děje, protože jsme jeli do nějaké tovární budovy, ale pak jsme viděli, že ta organizace je tam úplně super. Vevnitř nám jeden člověk vysvětlil věci ohledně našeho vystoupení, další člověk nám vysvětlil ubytování, takže jsme měli pocit, že to tam bude dobře uspořádané.

Během vystoupení na showcasových festivalech bývá publikum docela v pohybu. Lidé přichází a odchází, aby stihli co nejvíc koncertů. Jak jste tu cirkulaci vnímali při vystoupení?
Jakub: Koncert jsme si hrozně užili i přesto, že jsme měli nějaký komplikace při zvukovce, a já jsem si navíc zapomněl jeden kabel. Původně jsme nedostali fotku toho prostoru, takže na místě jsme byli trochu vystresovaný. Tři hodiny jsme stavěli stage a k tomu ještě ta cesta, ale nakonec koncert byl super. To, jak lidi odcházeli, bylo trochu zvláštní, i když rušno nebylo. Je zvláštní, když končí písnička, doznívají tóny a najednou se zvedne polovina sálu a odejde pryč. Ale uvědomil jsem si, že jsme na showcasovém festivalu, ne na našem koncertě. Je vlastně těžké a zároveň zajímavé hrát pro lidi, kteří to nikdy neslyšeli.
Vašek: Když jsme tam jeli, věděli jsme, že budeme hrát pro lidi, kteří nás neznají, ale teprve na pódiu ti to všechno docvakne, že oni nevědí, že po téhle písničce budou ještě další tři dobrý…

Co očekáváte od vystoupení na showcasovém festivalu?
Jakub: Bylo by skvělé, kdyby se ozvaly nějaký booking agentury nebo média, kdybychom dostali nějakou zpětnou vazbu, a to je asi otázka času. Ale už na místě jsme vlastně dělali rozhovor třeba pro maďarské rádio. Na mě byl ten festival hrozně multižánrový. Ale doufám, že jsme tam měli štěstí aspoň na pár lidí, kteří se k tomu v budoucnu vrátí.

Viděli jste nějaké koncerty? Inspirovalo vás něco?
Vašek: Viděli jsme Nao, ta měla plný sál, a přitom nebyla až tak výrazná. V ničem mě úplně neoslovila. Pak jsme byli na Dream Koalovi, který byl skvělý, a přitom tam měl ještě daleko méně lidí než my.

Poslechněte si záznam vysílání Best of Czeching.

autor: Mary C
Spustit audio