VŠUP ovládla DOX

18. říjen 2012

V pražském Centru současného umění DOX začaly dvě výstavy, které prezentují práce studentek a studentů VŠUP. Jedna má prostý název Výstava 2012, je výběrem nejlepších prací za minulý školní rok. Druhá instalace s názvem Ponorná řeka prezentuje Ateliér fotografie.

V odpoledním vysílání On Air výstavu podrobněji představili Maxim Velčovský a student VŠUP Daniel Gonzalez. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Výběr nejlepších prací studentek a studentů VŠUP v DOXu obsahuje celkem třicet prací ze všech školních ateliérů. Myšlenku výstavy přibližuje jedna z organizátorek Veronika Pařízková. „Jedná se o výběr z toho, co se v průběhu roku urodilo v našich ateliérech a co kurátoři, kteří se každý rok mění, vybrali jako nejzajímavější. Letos byli kurátory Tereza Bruthansová a Maxim Velčovský, který je zároveň autorem instalace.“

Kromě oblečení a šperků se můžete v DOXu pobavit i nad originálním výtvorem Jakuba Jansy z Ateliéru supermédií, který se na výstavě prezentuje zálohovacím médiem na informace v podobě obyčejné rostliny.

Při procházení výstavou by vás mohlo překvapit, že je zaplněná jen jedna polovina místnosti. Druhá půlka zůstala prázdná. Proč? I na to jsem se ptala Veroniky. „To koresponduje i s grafickou podobou katalogu. Všechny práce jsme fotili ve škole a vždycky jedna fotka ukazuje prázdné školní zákoutí a druhá ukazuje to samé zákoutí zaplněné studentskými pracemi. To demonstruje průběh zrodu nápadů u nás na škole. Bez studentů by škola byla jen prázdnou, nenaplněnou budovou. Stejný princip se pak kurátoři snažili přenést i sem do prostředí DOXu.“

02745031.jpeg

I druhá výstava v DOXu, která prezentuje Ateliér fotografie, je tak trochu výběrem toho nejlepšího a zároveň rekapituluje. Myšlenku výstavy Ponorná řeka mi přiblížil vedoucí ateliéru Hynek Alt. „Jedná se o shrnutí mého společného čtyřletého působení v Ateliéru fotografie spolu s Aleksandrou Vajd. Spousta vystavených věcí je už staršího data, ale některé jsou i úplně nové.“

Architektem instalace výstavy Ponorná řeka je Tomáš Svoboda, který se snažil i pomocí architektonického zpracování výstavy navázat na její ústřední téma. „Výstava je postavená jako labyrint, ve kterém se mění světelné atmosféry a povrchy zdí. Tento princip jsme se rozhodli použít proto, abychom jím doplnili metaforu ponorné řeky, která protéká celou výstavou,“ vysvětluje Hynek Alt.

Obě výstavy jsou v DOXu otevřeny do 9. listopadu.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.