Východiska: Mezi bastlením a muzikou

14. únor 2014

Za projektom Standuino stoja študenti brnenskej Fakulty výtvarných umění Václav Peloušek a Ondřej Merta. Na jar roku 2011 naštartovali umelecký projekt, ktorý sa za dva roky vyvinul až do sféry kreatívného priemyslu. Standuino je značka pod ktorou Václav a Ondřej vyvíjajú elektronické hudobné nástroje. Na počiatkoch Standuina stojí tvorba hudobníka a bastlířa Standu Filipa a tiež populárna platforma pre DIY tvorcov Arduino.

“Myšlenka na projekt Standuino je hodně spojená s festivalem Remake. Ten měl téma Remake práce pioníru mediálního umění ve východní časti Evropy. Takže jsme udělali klon Arduina, a na něm jsme začali prototypovat hudební nástroje. Původne to nebylo myšleno jako hudební nástroj, ale jako pomník generaci bastlířu. “

Standuino je sada elektronických nástrojov, ktoré si záujemci môžu poskladať sami doma, alebo počas workshopov, prípadne objednať hotové.

“Jsou to digitální nástroje, které se nesnaží emulovat klasický zvuk analogových syntetizátorů. Jsou otevřenější pro neotřelejší zvuky.”

02979706.jpeg

Podľa Václava a Ondřeja boli prví záujemci o Standuino profesionáli pracujúci v oblasti zvukového dizajnu. Neskôr sa ale Standuinu podarilo preniknuť medzi elektronických hudobníkov. Platformu Standuino tvoria viaceré nástroje: syntetizátor fraAngelico, digitálny bubeník frauAngelico, granulárny sampler microGranny, alebo syntentizátor zvaný π.

Standuino workshopy sú väčšinou zakončené koncertom na ktorom hrajú účastníci so svojími novými nástrojmi. Improvizované vystúpenia podľa Václava a Ondřeja interpretujú skladby českého skladateľa Karla Bastla. Hranie v skupine je však pre tvorcov Standuina hlavne spoločenská udalosť.

Okrem platformy Standuino, ktorá sa zanedlho premenuje na Bastl Instruments sú Václav a Ondřej aktívni aj ako hudobníci v projekte Cave Art. Na slovenskej experimentálnej značke Lom im vyšiel debutový album Piňa Colada, ktorý je na stiahnutie zadarmo. Viac informácií sa dozviete na stránke Standuino.eu, prípadne zvukolom.bandcamp.org.

EN

Standuino is a project initiated by two students of Brno's Faculty of Fine Arts FAVU Václav Peloušek and Ondřej Merta. They created Standuino in 2011 as a art project, that in the last two years shifted into the domain of creative industry. Standuino is a platform where Václav and Ondřej develop electronic musical instruments. The idea of Standuino is based on the work of Brno's musician and maker Standa Filip as well as on the popular platform Arduino.

"The initial idea came when we were invited to the Remake festival. The topic was remaking early media art in eastern europe. We made a clone of Arduino and used it to prototype musical instruments. It wasnt supposed to be a instrument, but rather something like a memorial for a generation of early makers in this region."

02979712.jpeg

Standuino is an array of electronic instruments, that can be ordered online. They can be assembled at home or during special workshops, but also ordered pre-assembled.

"They are digital instruments, and they are not trying to emulate the classical sound, known from analogue synthetizers. They are more oriented towards new sounds."

According to Václav and Ondřej the first ones to be interested in Standuino were profesionals working as sound designers for horror movies. Later on Standuino also became popular with electronic musicians. Standuino consists of several instruments such as the synthetizer fraAngelico, digital drummachine frauAngelico or a synthetizer called π.

The Standuino workshops usually end up in a group concert with the attendees of the workshop. According to Václav and Ondřej, these improvised performances interpret songs by the little known Czech composer Karl Bastl. However both admit that the main reason behind a group improvisation is its social character.

Standuino, soon to be renamed to Bastl Instruments is not the only project of Václav and Ondřej. They are also active in the music project Cave Art. Its debut album Piňa Colada was released by the Slovak experimental label Lom and its offered for a free download. To find out more visit standuino.eu or zvukolom.bandcamp.org.

autor: Peter Gonda
Spustit audio