Vyléčí konopí české zákony?

22. únor 2012

Poslanecká sněmovna začne v březnu projednávat návrh legislativních změn, který by umožnil užívat konopí pro léčbu a výzkum. Jde o přelomový krok českých politiků, kteří mnoho let o marihuaně a její legalizaci nechtěli ani slyšet. Celý proces, kdy by ve finále řídil vydávání léčebného konopí pacientům stát, s sebou však nese značné komplikace.

Pacientům, kteří trpí Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, rakovinou, AIDS a mnoha dalšími nemocemi, svitla jistá naděje. Po mnoha letech se čeští politici rozhoupali a rozhodli se k liberálnějšímu přístupu k užívání konopí k lékařským účelům. Loni v září vytvořili expertní komisi, složenou z lékařů, farmaceutů, zástupců ministerstva zdravotnictví, ministerstva spravedlnosti, kriminalistů a expertů na drogy. Po čtyřech měsících dospěla komise do fáze návrhu legislativních změn v otázce užívání konopí.


Hlavní změnou by mělo být přeřazení léčebného konopí ze Seznamu kontrolovaných látek číslo 3 do Seznamu číslo 1. Konkrétně to znamená, že pacienti budou moci užívat konopí na předpis a lékaři a lékárníci budou moci s látkou pracovat. Měla by vzniknout i jakási agentura pro léčebné konopí, která bude přísně kontrolovat pěstitele, dovozce a distributory. Do třetice bude zaveden výdej pouze na elektronický předpis, který umožňuje kontrolu legálnosti konopí a zároveň ochrání osobní data uživatelů.

Pro Čechokanaďana Philipa Polívku, který již deset let trpí roztroušenou sklerózou, je užívání konopí životně důležité. Drogu nepoužívá na rekreační účely, ale čistě ze zdravotních důvodů. Vyrábí si extrakt z technického konopí, které je v České republice legální. Problém je v tom, že Philipovi pomáhají kanabinoidy, které vznikají při extrakci. Ty působí velmi dobře na jeho pohybové ústrojí, jejich užívání je však v ČR zakázané.

02504277.jpeg

Philip Polívka je velmi svobodomyslný. Přijetím připravovaného zákona by se tedy pro něj moc věcí nezměnilo. Liberalizaci v otázce konopí však velmi vítá. Neuznává však dealování a kriminalitu s ním související. Několikrát byl už ve zdejším parlamentu, kde politikům vysvětloval absurdní situaci, která tu ohledně užívání konopí panuje. „Já mám občanství jedné země, která se rozkládá na 6 milionech kilometrů čtverečních, která mi říká, že můžu používat tuhle věc a těch lidí, kteří s tímto názorem souhlasí, jsou miliony. A tady v České republice je takový problém, abych já se dostal k léčivu, u kterého většina svobodného světa uznává, že by mohlo mít nějaký pozitivní účinek na moji nemoc,řekl Radiu Wave Polívka.

Trochu jiný pohled na celou věc má Národní protidrogová centrála. Podle jejího ředitele Jakuba Frydrycha jsou s užíváním marihuany i v zemích jako právě Kanada velké problémy. Sice tam není problém dostat od běžného praktického lékaře povolení k pěstování a užívání marihuany pro léčebné účely, problém však nastává ve chvíli, kdy si tyto licence předávají lidé mezi sebou a tím vzniká ideální prostředí pro černý trh.

„Celé mi to přijde čistě jako idealistická záležitost. Já bych si samozřejmě přál, aby věci, které mohou pomáhat, také pomáhaly. Mám na to však pohled, který se dívá skrze psané právo, které chrání většinovou společnost před věcmi, které ji ohrožují. A o tom, že marihuana ohrožuje českou společnost, jsem bytostně přesvědčen, řekl Radiu Wave Frydrych.

Čtrnáct let fungující občanské sdružení Legalizace.cz je rádo, že český stát otevřel debatu o legalizaci konopí – v tomto případě aspoň pro lékařské účely. S připravovaným návrhem však podle prezidenta Legalizace.cz Roberta Veverky nelze plně souhlasit. „Současný návrh změn nepočítá se všemi pacienty, kteří by konopí používat mohli. Vznikne list nemocí, které pacient musí mít, aby spadl do tohoto systému. A ta nemoc by asi měla být v nějakém stádiu, aby ve finále mohl lékař konopí předepsat,“ řekl Radiu Wave Veverka. Legalizace.cz nabízí těmto a dalším lidem semínka a informace k tomu, jak si konopí vypěstovat. Pokud by byli stíháni, nabízí sdružení i právní poradenství. Nelíbí se mu myšlenka, že konopí, které bude produkovat (pěstovat) stát je legální a to ostatní bude nelegální. Vymýcení černého trhu by podle Veverky napomohla úplná legalizace konopí.

V případě legalizace užití konopí pro léčebné účely zůstává zatím mnoho otazníků. Není jasné, zda se bude marihuana dovážet ze zahraničí, či se bude pěstovat v Česku. Není také vůbec dořešeno, zda bude pacientům přispívat pojišťovna, či nikoliv. Při spotřebě množství marihuany nemocného člověka a průměrné ceně 150 korun za gram by tento způsob léčení pro pacienta znamenal výdej astronomických částek. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna na počátku roku vydala informaci, že má málo peněz a v polovině roku by jí mohly dojít úplně. Případné proplácení léčebného konopí by tak pro největší českou zdravotní pojišťovnu bylo značně problematické.

02418715.jpeg

„Je potřeba říct, že Česká republika v současné době nedisponuje požadovaným know-how. Ministerstvo zdravotnictví by preferovalo dovoz konopí ze zahraničí, kde už je ten systém zaběhnutý, protože i ten dovoz by byl aplikovatelný mnohem dříve. Vytvoření takové agentury a jejího fungování nelze udělat z měsíce na měsíc a může to trvat až několik let. Je však potřeba teprve udělat studie, co by bylo levnější, ale také rychlejší. Co se týče příspěvku pojišťoven na konopí, tak do budoucna lze očekávat, že nějaké alespoň minimálně částečné úhrady by v rámci zdravotního pojištění být mohly, řekl Radiu Wave mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

autor: Martin Melichar
Spustit audio