Výstava Český Banát nás zavede do minulých časů

15. září 2009

V prostorách Letohrádku Kinských, zvaného také Musaion, právě začala výstava mapující život české komunity v rumunském Banátu. Výstava Český Banát, s podtitulem Život a tradice českých obyvatel rumunského Banátu, je jedinečnou příležitostí, jak si prohlédnout rychle se měnící a v jistém ohledu i zanikající svět českých vesnic v této rumunské oblasti.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

První Češi přišli do oblasti Banátu ve 20. letech 19. století. Hledali zde práci, obživu, zkrátka lepší život než jaký měli v českých zemích. Život v Banátu ale vůbec nebyl tak snadný, jak si mnozí slibovali a někteří obyvatelé se proto po čase vrátili zpět do Čech. Mnozí ale v Banátu zůstali a dodnes proto v této odlehlé části Rumunska žijí jejich potomci. Ti zde udržují při životě nejen český jazyk, kterým se dorozumívají, ale dodnes používají i v mnoha směrech tradiční způsoby hospodářství nebo bydlení. Na první pohled by se mohlo zdát, že v Banátu se zkrátka zastavil čas. Za okny malebných domků už ale také svítí obrazovky moderních televizorů a sedláci na poli mají v kapsách poslední modely mobilních telefonů. Výstava Český Banát v Musaionu je proto výjimečná tím, že plošně zachycuje poslední závany oněch starých časů, které se v Banátu ještě dodnes dají nalézt. Ovšem jak mi potvrdila autorka výstavy doktorka Jiřina Langhammerová, tyto ozvěny starých dob mohou i v Banátu brzy zcela utichnout.

00997976.jpeg

Pracovníci Národního muzea, kteří výstavu o Banátu připravovali, podnikli do této oblasti několik expedic. Během nich cíleně sbírali předměty denní potřeby, slavnostní kroje, ale také české knihy nebo české učebnice, se kterými se pracuje na banátských školách. Obyvatelé Banátu dodnes dodržují mnoho zvyků a tradic, na které již dnešní v uvozovkách moderní lidé nemají čas. Podle slov Jiřiny Langhammerové tak pro ni byly expedice do Banátu i jakýmsi balzámem na duši.

Výstava, která je umístěna v Musaionu v Kinského zahradě na Praze 5, potrvá až do 28. března příštího roku.

Spustit audio