Výstava „O“ ukazuje scénografii jako videoart

24. březen 2014

„Scénografie byla dlouho vnímána jenom jako služba dramatu a služba divadelnímu režisérovi. Pražské Quadriennale se dlouhodobě snaží ukázat scénografy jako emancipované umělce, kteří vytvářejí samostatná umělecká díla,“ říká kurátorka výstavy Scénografické video eseje Sodja Lodker.

Pražské Quadriennale je jedna z největších světových akcí v oboru scénografie. Nadcházející ročník začne příští rok v červnu. Už letos ale organizátoři připravili několik zajímavých akcí, které scénografii představují nejen odborné, ale i laické veřejnosti. V Colloredo-Mansfeldském paláci v Praze probíhá do 13. dubna výstava nazvaná „O“ – Scénografické video eseje.

Dvě scénografky a dva scénografové se na výstavě proměnili ve videoartové umělce. Svá videa na výstavě prezentují Kamila Polívková, Lucia Škandíková, Marek Cpin a Antonín Šilar. Každý z nich měl zadání vytvořit video o práci jiného scénografa z této čtveřice. Kamila Polívková se ve svém videu rozhodla představit práci Marka Cpina: „Hrozně se mi líbilo, jak Marek dokáže mluvit o své práci. Nakonec jsme si z různých českých divadel vypůjčili jeho kostýmy a Marek se do nich na videu obléká.“

03087814.jpeg

Výstavní prostor v Colloredo-Mansfeldském paláci je kvůli výstavě vybaven řadou křesel, aby si návštěvníci mohli jednotlivé videoeseje užít v pohodlí. Originální a vtipná videa si podle kurátorky Sodji Lodker užije i ten, kdo se jinak o scénografii nezajímá. Lze je totiž vnímat jako svébytné umělecké projevy: „Ta výstava má různé úrovně. Pokud někdo scénografii rozumí, asi ji bude vnímat odlišně než někdo, komu tohle odvětví nic neříká. Pobaví se na ní ale všichni.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.