Wolf Alice: Jeremy Corbyn dává mladým lidem víru

16. leden 2018

Anglický rockový objev Wolf Alice se dnes, 16. ledna, vrací do Prahy. Tentokrát s čerstvým druhým albem Visions of a Life. S Theo Ellisem, basákem čtveřice z Londýna, jsme se bavili nejen o nových písničkách, ale i o natáčení videoklipů nebo důvodech, proč v loňském roce aktivně vstoupili do britského volebního klání.

V dubnu budete předskakovat na asijské šňůře Queens of the Stone Age. Někde jsem četl, že se ti splní tvůj muzikantský sen.
Máš úplnou pravdu. Tuhle kapelu miluju takovým způsobem, že jsem se nechal potetovat motivem z obalu jedné jejich desky. Moc se na společné hraní těším. Bude to poprvé, co se spolu na pódiu potkáme.

Ještě před vydáním nové desky se jedna vaše skladba objevila na soundtracku k druhému dílu Trainspottingu. Co pro vás tahle spolupráce znamenala?
Tenhle film je v Británii absolutní kult. Takže když se produkce stojící za režisérem Dannym Boylem ozvala, že by chtěla jednu naši písničku do nového dílu, neváhali jsme ani chvilku. Pro mne možná ještě víc než samotný film byl důležitý soundtrack, který formoval mé hudební směřování. I z toho titulu si účasti na novém dílu Trainspottingu velmi považujeme.

V loňském roce jste výrazným způsobem podpořili ve volbách lídra labouristů Jeremyho Corbyna. Co vás k tomu vedlo?
Corbyn dává mladým lidem víru, že jejich hlas někdo z politiků slyší. My jsme původně o tak výrazné podpoře neuvažovali. Šli jsme se podívat na jeden jeho mítink a překvapilo nás, že jsme se tam potkali s celou řadou kolegů. Nadšení Corbyna i už zapojených muzikantů nám změnilo pohled na věc a my jsme se nakonec pustili do přesvědčování často apatické mládeže, aby nezůstala doma a vyrazila volit.

První singl z nové desky Visions of a Life – track Yuk Foo – je nečekaný punkrockový atak na solar. Bylo záměrem prvním singlem posluchače vyvést z konceptu?
Neplánovali jsme nikoho vyvádět z konceptu. Měli jsme jen chuť ventilovat nápor energie, která byla základem nové desky. Ten musel ven rychle, jakkoliv je to neučesané a hlasité.

Druhý singl – Don’t Delete the Kisses – byl totální protiváhou Yuk Foo. Zasněný popový track postavený na elektronice. Jako by vymezil, kam až se Wolf Alice od punk rocku na novince vydávají. Cítím to tak správně?
Ano. Yuk Foo a Don’t Delete the Kisses jsou dva koncové body úsečky a zbytek alba je rozprostřen na území mezi těmito hraničními kameny. Vždy se snažíme představit posluchačům co nejbarevnější kolekci a mám za to, že s Visions of a Life se nám to podařilo víc než s dva roky starým debutem.

K nahrávání jste přizvali Justina Meldal-Johnsena. Proč zrovna tohoto producenta?
Zaujalo nás, s jak žánrově odlišnými umělci v minulosti pracoval a jak skvělých výsledků dosáhl. Od řízného rocku Paramore až po synthpop M83. A protože jsme měli v plánu natočit žánrově široce rozkročenou desku, zdálo se nám, že tenhle chlapík by si mohl s tímto zadáním poradit. Nemýlili jsme se. Jsme ze spolupráce nadšeni.

K nové desce vzniklo už pět videí. Točíte rádi klipy?
A to ještě nevíš, že zrovna pracujeme na šestém! Ale jinak máš pravdu, natáčení klipů dává písničkám další dimenzi, a pokud v nich účinkujeme, dobře se většinou odreagujeme od samotného hraní. Nejlepším příkladem budiž vizuál k písničce Beautifully Unconventional, kde jsme se všichni snažili dostát zadání a vystoupili ze své komfortní zóny.

Wolf Alice vystoupí dnes, 16. ledna, v pražském klubu Roxy společně s Places.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.